Sitede Ara

PANORAMİK DİŞ KLİNİĞİ

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

Pedodonti, doğum anından ergenlik döneminin sonuna kadar geçen dönemde ağız ve diş sağlığı ile ilgili sorunları inceleyen ve çözüm getiren bilim dalıdır. Çocuk diş hekimliği, çocukların hem süt dişlerinin hem de yetişkinlikte devamlı olacak dişlerinin sağlıklı yapısının korunmasını hedeflemektedir.

antalya-cocuk-dis-hekimligi
Formu Doldurun Bize Ulaşın
pedodonti-nedir

Çocuk (Pedodonti) Diş Hekimliği Nedir?

Panoramik Diş Kliniği’nde pedodonti tedavisi alanında uzman diş hekimlerimizle çocuklarınızın gülüşlerini güzelleştiriyoruz. Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği) hizmetimizden yararlanmak için hemen bizimle iletişime geçin.

Çocuk diş hekimliği, çocukların ağız ve diş sağlığıyla ilgilenen diş hekimliği dalıdır. Pedodonti olarak da isimlendirilir. Çocuk diş hekimliği, süt ve kalıcı dişlerin korunmasını sağlayarak çocuklarda çürük ve enfeksiyon oluşumunu engeller. Koruyucu diş hekimliği kapsamında çocukların dişlerinde oluşan rahatsızlıkları tedavi eder.

Pedodonti Hangi Yaş Grubunu Tedavi Eder?

Pedodonti (Çocuk Diş hekimliği), 0-15 yaş grubu çocukların süt ve daimi dişlerinin sağlıklı olarak korunmasını, çürük, travma, kalıtımsal ve benzeri etkenlerin bu dişlerde oluşturduğu sorunların giderilmesini amaçlayan bir anabilim dalıdır. Pedodonti (çocuk diş hekimliği), çocukların süt dişlerinin çıkmasıyla beraber kalıcı dişlerin çıkacağı süreye kadar süt dişleri ve kalıcı dişlerde olan çürüklerde tedavi uygulanması, erken diş çekimi sonucunda oluşacak dişsiz alanların bozulmaması için farklı teknikler uygulanarak korunması, dişsiz doğan çocuklarda protezlerin uygulanması gibi farklı uygulamalardan oluşur.

Çocuk diş tedavisi en başta çocuklukta çıkan süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde çıkmasını ve süt dişlerinin yerine geçecek daimi dişlerin sağlıklı bir şekilde çıkmasını amaçlamaktadır.

Çocuk Diş Tedavi Çeşitleri Nelerdir?

Çocuklarda diş tedavisi farklı yaş gruplarına özel olarak yapılmaktadır. Çocukların gelişimi doğrultusunda uygun tedavi yöntemleri ve bakım planları oluşturulur. Pediatrik diş tedavisinin en yaygın türleri şunlardır:

  • Diş temizliği ve flor uygulaması,
  • Diş çürükleri tedavisi ve dolgu işlemleri,
  • Süt dişlerinin çekimi,
  • Kanal tedavisi,
  • Fissür örtücü uygulamaları ve
  • Diş eti tedavileri yaygın olarak uygulanan çocuk diş tedavileri arasında yer almaktadır.

Çocuklarda Diş Bakımı Nasıl Olmalıdır?

  • Çocuklara diş fırçalarken yardımcı olunmalıdır. Dişlerini kahvaltıdan sonra ve gece yatmadan önce günde iki defa fırçalama alışkanlığı kazandırılmalıdır.
  • Biberon çürüklerine engel olmak için, beslenmede biberon kullanımında dikkatli olunmalıdır. Çocukların flor alması sağlanmalıdır. İçme suyu, flor tabletleri, gargaralara, florlu diş macunları ve diş doktorunun yaptığı uygulamalardan flor alınabilir.Fakat fazla florun zararlı olduğu unutulmamalı, diş doktorundan bu konuda destek alınmalıdır. 
  • Çocukların öğün aralarında yiyeceği abur cubura dikkat edilmelidir. Şeker ve nişasta içeren yiyecekler dişlerde çürüğe sebep olan bakterilerin beslenmesini sağlar. Bu nedenle ara öğünlere özen gösterilmelidir.
cocuklarda-sut-dislerinin-onemi
biberon-curugu-nedir

Çocuk Diş Doktoruyla İlk Muayene Ne Zaman Yapılır?

Bebeklerin, çocuk diş doktoruyla ilk muayenesi, Dünya Sağlık Örgütü tarafından tavsiye edilen 6 ay – 1 yaş aralığında yapılır. İlk süt dişi çıktıktan sonra bebek 1 sene içerisinde diş hekimi muayenesine götürülmelidir. Çocuk diş doktoruyla ilk muayenenin asıl amacı bebeğin diş hekimini tanımasını ve sağlıklı bir diş gelişimi yaşamasını sağlamaktır. Bu nedenle erken yaşta bebeği diş muayenesine götürmek gelişimi açısından önemlidir.

Çocuk Diş Doktoruyla İlk Muayene Nasıl Gerçekleşir?

Çocuk diş doktoruyla ilk muayenede, pedodontistler öncelikli olarak; çocuğun tüm dişlerine bakarak gelişim sürecini yorumlar. Olası sorunlar ve tedaviler için ebeveynleri bilgilendirir. Bebek diş sağlığı açısından önemli beslenme ve bakım yöntemleri hakkında aileye detaylı bir açıklama yapar. Bununla birlikte muayene sırasında çocuğa yapacağı bütün işlemleri sırasıyla anlatır. Kullanacağı aletleri çocuğa göstererek bebeğinizin korkusunu azaltmaya yardımcı olur.

İlk Diş Hekimi Muayenesinden Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Çocuklarda ilk diş hekimi muayenesi hem aileler için hem de çocuğun diş hekimi muayenesine karşı alacağı tavır için bir hayli önemlidir. Ebeveynlerin, çocuğun ilk diş muayenesinden önce dikkat etmesi gerekenler ise şu şekildedir: 

  • Bebek diş muayenesi için çocuğunuza karşı teşvik edici davranışlarda bulunmalısınız. 
  • Bebek diş muayenesine randevu alırken çocuğunuzun daha enerjik ve mutlu olduğu saatleri tercih edebilirsiniz.
  • Çocuk diş hekimi muayenesi öncesi; diş hekimine ve ortamına dair çocuğa bilgi vermek ve animasyon gibi videolar izletmek bir etkinliğe hazırlanıyormuş atmosferi yaratarak korkuyu azaltabilir. 
  • Diş muayenesi çocuk için korkutucu bir hale gelmemelidir. Çocuğun diş muayenesi için ön yargı oluşturabilecek anlatılardan kaçınılmalıdır. Yaramazlık zamanlarında çocuğa “doktor sana iğne yapacak” gibi korkutan ifadeler kurulmamalıdır.
  • Çocuğunuzu ilk diş muayenesine tok olarak getirmelisiniz. 
  • Tedavi sırasında çocuğa karşı sakin bir tavır sergilenmelidir. Onu endişeye sokacak veya panik olmasına neden olacak davranışlardan uzak durulmalıdır.
cocuklarda-dis-bakimi-nasil-olmaldir
cocuklarda-dis-bakim-uygulamalari-nelerdir

Çocuk Diş Doktoruyla İlk Muayene Sonrasında Neler Yapılmalı?

İlk diş muayenesinden sonra çocuğunuzun nasıl hissettiğini sormalısınız. Anlatımları üzerinden deneyimlerini dinlemelisiniz. Bu şekilde, kendini kötü hissettiği bir an olup olmadığını veya endişeli ise onu sakinleştirmek için neler yapabileceğinizi daha iyi anlayabilirsiniz. İlk diş muayene sonrası sonrası çocuk diş hekiminin tavsiye ettiği diş bakımlarını ve beslenme önerilerini uygulamalısınız. Bununla birlikte çocuğunuzu 6 aylık zaman aralıkları ile pedodonti muayenesine götürmelisiniz.

Antalya Çocuk Diş Hekimi Fiyatları

Antalya’daki En İyi Pedodonti Tedavi Hizmetleri Panoramik Diş Kliniği’nde! Uzman çocuk diş hekimlerimiz, son teknoloji cihazlarımız ve uygun fiyatlarımızla sizlere en kaliteli hizmeti sunuyoruz.

Antalya’da çocuk diş hekimi fiyatları, tedavinin kapsamına, tedavi süresine ve çocuk diş kliniğinin kalitesine göre değişmektedir. Antalya pedodonti tedavi fiyatları hakkında net bir bilgi almak için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Antalya Çocuk Diş Kliniği

Çocuk Diş Doktoruyla İlk Muayene

Antalya’da çocuk diş doktoru arayışında iseniz öncelikli olarak doğru bir pedodontis bulduğunuza emin olmalısınız. Çocuğunuzun diş hekimine alışması için tek bir uzmana götürmeniz daha faydalı olacaktır. Çocuğunuz için doğru çocuk diş hekimi seçimi; tedaviler ve bebeğin gelişimi açısından önemlidir. Bu nedenle Antalya çocuk diş hekimi seçiminizde pedodontisin alanında uzman olduğuna emin olmalısınız. Çocuk diş hekiminin, çocuğunuz ile kurduğu ilişkiye önem vermeli ve tedavi sırasında doğru bir iletişim kurduğuna dikkat etmelisiniz.

Antalya Özel Panoramik Diş Kliniği, alanında uzman çocuk diş hekimleri ile çalışmaktadır.
Uzman çocuk diş hekimleri, çocuklar ile güçlü bir iletişim kurarak bebeklerin ilk diş muayenelerini büyük bir hassasiyet ile yürütmektedir. Siz de profesyonel pedodonti tedavileri için Antalya Diş Kliniği Panoramik ile iletişime geçebilirsiniz.

antalya-pedodonti-fiyatlari

Gülümseten Google Yorumları

Değerli tecrübelerini bizimle paylaşan tüm hastalarımıza teşekkür ederiz.

B.Y.

Burcu Y.

google

google

Kızlarım 9 ve 10 yaşındalar. Doktor Burak Bey sayesinde ne diş fobileri var ne de diş koltuğu korkuları 🙂 Tedavileri süresince kendileri ile ilgilenen doktor beye ve tüm Panoramik Ailesine buradan teşekkür ederim

S.Y

Sinem Y.

google

google

Pedodonti doktorunuz seda hanıma çok tesekkür ediyorum kızım ile o kadar güzel ilgilendi çok temiz çalışıyor bizi bir çok konuda aydınlattı.

M.A

Muhammet A.

google

google

Cok Güzel bir saqlik ocaqi.Bashda Hüseyn bey, olmakla hepinize teshekkürler !!! Profesyonel bir Kadronuz var hepsi de güleryüz 👍

HEKİMLERİMİZ

Dt. Hüseyin GÜREL

Diş Hekimi

Dt. Canan Büyükşengün

Diş Hekimi

Dt. Mustafa Gökhan Koyuncu

Diş Hekimi

Dt. Esra BOZMAZ

Diş Hekimi

Dr.Dt. Ali Gizli
Dr.Dt. Ali Gizli

Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi

Yrd.Doç.Dr. Gülen KAMAK

Diş Eti Hastalıkları Uzmanı

Uzm.Dr. Şerife Özbunar Kurt

Ortodontist

Uzm.Dt. Çiğdem BÜYÜKKÖK

Pedodontist

Dt. Ertuğrul AĞCA

Diş Hekimi

Dt. Mehmet Salih Mert

Diş Hekimi

Dt. Kyamran GASANOV

Diş Hekimi

Dt. Engin SAHİNSOY

Diş Hekimi

Dt. Ali Burak IŞIK

Diş Hekimi

Dt. Samet Yılmaz
Dt. Samet Yılmaz

Diş Hekimi

Dt. Abdulveli Karluk
Dt. Abdulveli Karluk

Diş Hekimi

pedodonti-hakkinda-merak-edilenler

Merak Ettikleriniz

Pedodonti (Çocuk Diş Hekimliği)

Pedodonti ya da çocuk diş hekimliğinin önemi; bebeklikten itibaren kişinin sağlıklı dişlere sahip olması ve genel olarak var olan diş hekimi korkusu yaşamamaları adına önem taşımaktadır. 

Genel olarak pedodonti tedavisinde uygulanan tedaviler şunları içerir:

Ağız ve diş bakımı, diş çekimi, diş travması ve takibi, kanal tedavisi, diş çürümesini engelleyecek tedavi yöntemleri, beslenme önerileri, ortodontik tedaviler ve  süt dişi ya da daimi dişlerde meydana gelen deformasyonları önlemeyi kapsamaktadır. 

İlk süt dişinin sürmesiyle beraber ağız ortamının temizlenmesi gerekmektedir. Anne babalar ıslak bir gazlı bez ya da tülbent yardımıyla dişlerin temizliğini sağlamasıdır. Arka gruptaki azı dişlerinin çıkmaya başlamasından itibaren (2.5-3 yaş) diş fırçalamaya başlanmalıdır. Burada esas amaç çocuğa diş fırçalama alışkanlığının kazandırılmasıdır. Yeterli temizliği sağlayabilmek adına anne babaların kontrolü şarttır. Çocuğu fırçalama işlemine alıştırmak adına onunla beraber diş fırçalayabilirsiniz. Sabah kahvaltıdan sonra akşam yatmadan önce ikişer dakikalık fırçalama gerçekleştirebilirsiniz.

Bebeklik döneminin genel olarak ilk altı ayı süt dişleri, daimi dişler ağızdaki yerini alıncaya dek bulunmaktadır. Bu açıdan süt dişleri hem gelişim döneminde ve daimi dişlere şekil vermeleri nedeniyle önemlidir. Süt dişlerinin sağlıklı bir şekilde ağızda tutulması sayesinde daimi dişler de doğru bir şekilde konumlanır ve estetik bir diş dizilimi sağlanır. Ama süt dişlerinin erken kaybedilmesi durumunda diğer dişler eksilen dişin meydana getirdiği boşluğa doğru kayar ve sonuç olarak diş dizilimi bozulur. Arkadan gelecek olan daimi dişler de bu şartlarda doğru bir şekilde konumlanamaz ve dişlerin genel estetik dizilimi kaybedilir. Ayrıca kişide beslenme bozukluğu meydana gelir. Bu da çocuğun gelişmesini etkiler.

Bebeklerin beslenmesinde önemli bir yere sahip olan anne sütü, yapay süt ya da mamalar doğal içerik olarak şeker içerir. Gece uyumadan önce bebeğin anne sütü ya da biberonla mama alması halinde besinler ağızda birikip, uzun süre burada bulunur. İçerisinde bulunan şeker diş çürüklerine uygun ortamı meydana getirir. edilmelidir. Bunun için alınabilecek en iyi tedbir bebeklere uyku öncesi su içirmek olmalıdır.

Çocuklarda çürük diş oluşma sıklığı yaklaşık olarak %80-90 arasında olduğunu söyleyebiliriz. Bunun sebepleri arasında yanlış beslenme alışkanlıkları ve ağız hijyenine dikkat edilmemesi gibi etkenler bulunur. Ayrıca çürüklerin erken dönemde gelişmesi halinde gece sütü verilmesi, bebeklere verilen yalancı emziğin bal, reçel gibi tatlı besin maddelerine batırılarak verilmesi gibi etkenlerde çürük dişlerin oluşmasına sebebiyet verir.

Bebeğinizin ilk diş muayenesini, süt dişini çıkardıktan sonra 6 ay ila 1 yıl arasında yaptırmalısınız.

İlk çocuk diş hekimi ziyaretinde, diş kontrolünün ardından çocuk diş hekimi tarafından ailelere bebek ağız ve bakım sağlığı hakkında bilgilendirme yapılır. Biberon ve emzik kullanımının ne kadar devam etmesi gerektiği, diş macunu kullanımı ve bebeğin diş sağlığı için beslenmenin nasıl olması gerektiği gibi konularda ebeveynler bilgilendirilir.

Çocuk diş doktoruyla ilk muayeneyi bebeğiniz için daha keyifli hale getirmek için oyunlaştırma tekniklerine başvurabilirsiniz. Oyun oynamasına izin vermek ve diş muayenesinin önemini anlatmak çocuğun rahatlamasına yardımcı olacaktır.

Çocuklarda bir yaş diş muayenesi için erken bir zaman değildir. Pediatrik diş hekimleri, ilk diş muayenesinde öncelikle çocuğun diş çürüklerini engellemek üzere kontrollerini yapar. Çocuk diş hekimi, ilk muayenede ebeveynleri çocukların diş bakımları hakkında bilgilendirir ve diş çürümesinin önüne geçmek için tavsiyelerde bulunur. Dolayısıyla çocukların ağız ve diş sağlığı açısından ilk diş muayenesinin erken bir yaşta yapılması önemlidir.

Çocuk diş doktoruyla ilk muayene, yetişkinler için olan muayene odalarından farklıdır. Çocuk diş doktorunun muayenesi, çocukları neşelendirecek detaylar ile tasarlanır. Çocukların korkmamalarını sağlamak ve diş muayenesinden kaçmamaları için ortam oyuncaklar ve çizimler ile donatılır. Diş muayenesini beklerken bebeğin ya da çocukların oynamaları için özel alanlar bulunur. Bekleme ve muayene odasında çocuklar için güvenli ve konforlu bir alan yaratılır.

Pedodonti fiyatları çürük diş sayısı, çocuğun ağız ve diş sağlığına göre farklılık gösterir. Bu yüzden net bir fiyat bilgisi için ilk muayene şarttır.