Birden fazla eksik dişleriniz varsa, protezler doğal dişlerinizin görünümünü ve işlevini eski haline getirme görevi görür.Farklı çeşitlilikte bulunan protez dişlerden hangisinin sizin için uygun olduğuna doktor kontrolü muayene sonrası karar verilmektedir.
Protez diş, ağız bütünlüğünü sağlamak ve diş eksikliklerini tamamlamak için yerleştirilen yapay dişlerdir. Çeşitli nedenlerden kaybettiğiniz dişlerinizi yerine koymak, estetik ve fonksiyonel açıdan iyileştirme sağlamak için protez dişler önemlidir. Diş protezi genellikle diş kayıpları, diş eti hastalıkların tedavi edilme sürecinde hastanın kaybolan fonksiyonlarını tekrar kazandırmak ve estetik bir görünüm sağlamak amacıyla uygulanan tedavi şeklidir.
Diş kaybının boyutu ve doktor muayenesi sonrası sizin için en iyi protez seçilir ve uygulama gerçekleştirilir. Protez diş çeşitleri 3
Protez diş çeşitleri 3 kısıma ayrılmaktadır bunlar:
Sabit protez, diş ağız içerisine sabitlenerek kullanılan protez çeşididir. Takıp çıkarılabilme özelliği bulunmamaktadır.Sadece tek bir diş eksikliğinde kullanılabildiği gibi birden fazla sayıda diş eksikliği olduğunda da kullanılabilir.Ağızda az sayıda diş eksikliğinde uygulanan ve destek dişlerin kesilmesi (küçültülmesi) ile laboratuvarda hazırlanıp dişlere yapıştırılan protez çeşididir.
Sabit protezler de kendi içerisinde köprü, kron, kaplama kısımlara ayrılmaktadır.
Tek kron kaplama protez, kırılmış, incelmiş ya da renk bozukluğu olan dişleri eski haline getirmek, estetik gülüş sağlamak ve daha da sağlamlaştırmak için kullanılır. Kronlar dişte küçültme işlemini takiben alınan ölçüyle, metal destekli porselen veya tam seramiklerden (zirkonyum, empress) elde edilir. Tek kron kaplama protez tedavi süresi 3 saans şeklinde 1 haftada gerçekleşmektedir.
Ağız içinde birkaç diş ya da diş kökü bulunduğunda diş üstü protez yöntemi kullanılır. Protezler var olan diş ya da diş köklerinin üzerine yerleştirilir.
Takma diş olarak da bilinen hareketli protezler, ağız içinde sabit kalmayan protez çeşididir. Daha çok ileri yaşlarda tercih edilmekle beraber, hiç dişi olmayan veya kısmen dişi olan hastalarda tercih edilen protez çeşididir. Hareketli protezler kendi içinde çeşitlere ayrılmaktadır. Bunlar;
Parsiyel protezler sadece birkaç diş eksiği bulunma durumunda, eksik olan dişlerin yerine kullanılan takıp çıkarabilme özelliğine sahip protez çeşididir. Akrilik malzemeden üretilen kancalı protezler ana dişlere kancalar ile tuttıırulur. Günümüzde estetik açıdan çok tercih edilmesede hali hazırda uygulanan protez yöntemidir.
Hassas bağlantılı protezler diş eksikliğinin çok olduğu ve sabit protezin uygulanmadığı durumlarda tercih edilen protez çeşididir. Dişlerde hazırlanan gizli tutuculardan dolayı çıtçıtlı protez olarak da bilinmektedir. Kancalı protezlere göre daha estetik bir görünüm sunar.
Total ya da tam diş protezler çürük, travma, kemik erimesi gibi sebeplerden tüm diş kaybının yaşandığı durumlarda alt ve üst çeneye yerleştirilen hareketli protezlerdir.
İmmediat protezler ana dişlerin tümünün çekilmesi gerektiği zaman dişsiz kalmamak adına geçici olarak uygulanan protez çeşididir. Dişler çekilir çekilmez hemen uygulanan immediat protezler, iyileşme sağlandığında hastanın sürekli olarak kullanacağı protezler kullanılmaktadır.
İmplant üstü protezler implantın üzerine yerleştirilen implant çeşididir.Hem sabit hem hareketli olarak hazırlanabilen protez çeşididir. Hareketli implant üstü protez ağız içerisinde hiç dişi olmayan kişilerde uygulaması gerçekleşir. Sabit olanlar ise bir yada birden fazla dişe uygulanan porselen kronlardır. Yapay diş kökü olan implant diş kökü yerine titanyum vidalar yerleştirilerek uygulanır.
Antalya protez diş fiyatları; uygulama gerçekleşecek protez çeşidi ve tedavi süresine göre değişkenlik göstermektedir. Net bir fiyat bilgisi almak için diş hekimimizden randevu alarak ilk kontrolden geçmeniz gerekmektedir.
Antalya Panoramik Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği, ağız ve diş sağlığında doğru teşhis, planlama ve tedavinin önemine değer vererek süreci yönetmektedir. Antalya protez diş tedavi hizmeti veren panoramik diş kliniğinin bünyesinde bulunan uzman doktor kadrosu ve deneyimli personeli, her hastası ile aynı özveriyle ilgilenmekte ve size özel protez diş tedavi planlamalarını gerçekleştirmektedir.
Değerli tecrübelerini bizimle paylaşan tüm hastalarımıza teşekkür ederiz.
Merak Ettikleriniz
Protez dişlerinizi kimyasal deterjanlarla sakın temizlemeye çalışmayın. Bunun yerine protez temizleme tableti alarak haftada 2 kez sabaha kadar bekleterek temizleme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Protez dişlerin kullanım ömrü çoğunlukla 15-20 yıl olmakla beraber buz sizin protez dişinize nasıl baktığınızla doğru orantılıdır. Bununla beraber kişinin ağız yapıları zamanla değişmekte, protezlerde bu yüzden gevşeme olabilmektedir. Bu da çiğneme fonksiyonunu etkilemekte ve diş etlerine zarar verebilmektedir. Bu noktada senede bir kere muayene olabilirsiniz.
Protezlere hızla alışabilmek için ilk zamanlar, protezin yemek sonrası temizlenip hemen takılması ve geceleri çıkarılmaması önerilir. Alıştıktan sonra protezin oturduğu yumuşak dokuların dinlenebilmesi için gün içinde yalnız kaldığınız zamanlarda veya geceleri protezleri çıkarmalısınız
Sabit diş protezleri günde iki kez düzenli şekilde fırçalanmalıdır. Ayrıca sabit takma dişlerin temizliğinde arayüz fırçası ya da diş ipi de kullanılmalıdır.
Gün içinde protez arasına giren ve sizi rahatsız eden yiyecek artıklarını temizlemek için diş protezi ılık suyla temizlenmelidir .Kaynar veya aşırı sıcak su protezin eğrilip şeklinin bozulmasına ve ağzınıza düzgün şekilde yerleşememesine sebep olabilir.
1 saat sonra yemek yiyebilirsiniz.
Protez dişler takıldıktan sonra, ağzınızda onları hissetmek ilk başlarda garip hissettirebilir.. İlk bir veya iki gün boyunca protezleri ağzınızda çok ağır veya büyük hissedebilirsiniz. Bu normal bir duygu olsa da, kısaca, diliniz, ağzınız ve yüz kaslarınız protez dişe zamanla alışacaktır.