Dişlerim ayrık gülemiyorum diye hayıflananlar; bu yazıyı sizin için hazırladık! Bu yazıda; Ayrık Dişler Neden Oluşur? Ayrık Diş Tedavisi Nasıl Yapılır? Ayrık Diş Yapımı hakkında merak edilen bütün soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Ayrık diş, iki diş arasında oluşan boşluk manasına gelmektedir. Ön dişlerde olması yaygındır ancak ağzın farklı kısımlarında da oluşabilir. Ayrık diş, diastema olarak da bilinir. Çocuklarda ve yetişkinlerde; doğuştan ya da sonradan yetersiz ağız bakımı nedeniyle oluşabilir. Dişlerin arasında meydana gelen boşluklar; ağız yapısını bozarak diş sağlığında problemlere yol açabilmektedir.
Ayrık diş görünümü, gülüş estetiğini olumsuz yönde etkileyen faktörlerden biridir. Kişinin özgüvenini zedeleyerek özgür gülüşleri engelleyebilir. Ayrık dişlerin meydana gelmesinin nedenleri şu şekildedir:
Genetik Özellikler
Çocuklarda oluşan ayrık diş, genetik nedenlerden dolayı oluşabilmektedir. Süt dişlerinin dökülmesinin ardından yerlerine çıkan dişlerde meydana gelir. Çene ve diş yapısının orantısız olduğu durumlarda dişler arasında boşluklar zamanla açığa çıkar. Çene yapısının dişlere oranla daha geniş olduğu durumlarda oluşan boşluklar tedavi edilebilir.
Yanlış Yutkunma
Yanlış yutkunma sebebiyle diş ayrılığı oluşabilir. Yutkunma sırasında dil, ağzın üst bölgesine konumlanır. Ancak yanlış yutkunma gerçekleştiğinde dil, ön dişlere baskı uygulayarak zaman içerisinde dişlerin arasında boşluk oluşmasına neden olur. Diş hekimleri tarafından bu olay dil itimi olarak da adlandırılır.
Diş Eti Hastalıkları
Diş eti enfeksiyon ve rahatsızlıklarında; ağız yapısında şişkinlik, yıpranma olur. Tedavi edilmediği takdirde diş eti büyümesi, kemik erimesi, dişlerin birbirine fazla baskı uygulaması gibi durumlar diş ayrılığına neden olabilir.
Ayrık diş tedavisi, uzman diş hekimi tarafından uygulanır. Kişinin ihtiyacına ve rahatsızlığın ilerleme durumuna göre uzman diş hekimi tedavi yöntemini belirler. Tedavi yöntemlerinde; kompozit lamine, ortodontik tedavi yöntemleri, lamine diş kaplama uygulamaları sıklıkla tercih edilir. Tedavi sonucu diş yapısında doğal estetik bir görünüm elde edilir. Ayrık diş tedavisi sonrası ağrılar hafif düzeyde olup doktorun tavsiye ettiği ağrı kesicileri kullanabilir.
Ayrık Diş için Diş Teli
Günümüzde birçok kişi ayrık diş tedavisi için ortodonti tedaviyi tercih etmektedir. Diş telleri, ayrık diş tedavisi için kullanılan yöntemlerden biridir. Damaklık, plak ve diş telinin baskısı, birkaç ay içerisinde dişleri olması gerektiği konuma getirir. Teller, zaman içerisinde dişlerin birbirine yakınlaşmasını sağlayarak ayrılığı tedavi eder. Diş teli tedavisi kişinin ağız yapısına bağlı 1 ila 3 yıl arasında gerçekleşmektedir.
Lamine Uygulaması (Porselen Diş)
Porselen diş uygulamasıyla dişlerde meydana gelen deformasyonlar tedavi edilir. Yaprak porselenler aracılığıyla diş boşlukları doldurularak iyileştirilir. Böylelikle ayrık diş doğal bir görünüm ile tedavi edilir.
Bonding Yöntemi (Kompozit Lamine)
Kompozit lamine uygulaması, diş yapısındaki şekil bozukluklarını gidermek için yapılır. Kozmetik bir diş tedavisidir. Hızlı etkili bir tedavi için tercih edilir. İşlem ortalama olarak 1 saat civarında sürmektedir. Doğal diş diş rengine uygun kompozit dolgu boşluklara uygulanarak ayrık dişler iyileştirilir.
Ayrık diş tedavisi; uygulanacak olan operasyonun türüne, diş kliniğine, hastaneye ve diş hekiminiz uzmanlığına göre değişmektedir. Ayrıntılı ayrık diş tedavisi ve fiyatı için bizimle iletişime geçebilirsiniz.
Ayrık diş tedavisi hakkında daha fazla bilgiye ulaşmak için ilgili bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Bize Ulaşın
Hemen Bizimle İletişime geçin
Randevu Alın