Sitede Ara

Çocuklarda Diş Çekimi

Bu haftaki yazımızı pedodonti tedavilerinden süt dişlerinin çekimi üzerine yazdık. İçeriğimizde; Süt dişleri erken dönemde çekilir mi?, süt diş çekimi ağrılı mıdır?, Erken dönemde süt dişi çekilirse ne olur? ve diş çekiminden sonra dikkat edilmesi gerekenlere değineceğiz. İyi okumalar dileriz.

Süt Dişleri Ne Zaman Çekilmelidir?

Çocuklarda süt dişlerinin çekimi, çocuğun diş gelişimi ile ilişkilidir. Çocuğun yaşı, ağız sağlığı ve dişlerinin durumuna bağlı olarak süt dişleri çekilir. Kalıcı dişlerin çıkmaya başlaması ile birlikte süt dişleri dökülmeye başlar. Doğal süreç içerisinde süt dişleri eriyerek kendiliğinden dökülür. Süt dişleri yerini kalıcı dişlere bıraktığı zaman herhangi bir ek tedavi gerekmez. Ancak bazı durumlarda çocuğun ağız sağlığı için dişlerin çekilmesi gerekir. Çocuklarda diş çekimine neden olan faktörler aşağıdaki gibidir:

  • Süt dişlerinde onarılamayacak bir çürük veya hasar varsa pedodontist tarafından dişler çekilir.
  • Süt dişlerinin yerleşiminde deformasyon varsa kalıcı dişlerin uygun bir şekilde yerleşmesi için dişler çekilebilir.
  • Çocuğun süt dişlerinde ciddi bir enfeksiyon durumu söz konusu ise dişler çekilir ve yaşanabilecek sağlık problemlerinin önüne geçilir.

Süt Dişlerinin Çekimi Nasıl Yapılır?

Süt Dişlerinin Çekimi Nasıl Yapılır?
Süt Dişlerinin Çekimi Nasıl Yapılır?

Çocuklarda süt dişlerinin çekimi uzman pedodontist tarafından yapılır. Çekim öncesi çocuk diş hekimi muayene sırasında röntgen çekimi yaparak dişlerin durumunu detaylı olarak inceler ve çekime karar verir. Süt dişlerinin çekimi, çocuğun güvende hissetmesi için güven veren bir ortamda uygulanması gerekir. Pedodonti kliniği çocuğun kendini güvende ve rahat hissedeceği bir tasarım ile donatılmalıdır.

Süt dişlerinin çekimi anestezi ile uygulanır. Diş etlerinde anestezi enjekte edilir ve tedavi sırasında çocuğunuz herhangi bir acı hissetmez. Hijyenik ve özel ekipmanlar ile diş etlerinin etrafındaki yapı açılarak diş kökü gevşetilir. Ardından pedodontis tarafından süt dişleri hafifçe çekilir. Çekim yapılan bölge iyice temizlendikten sonra pamuk ve steril gazlı bez ile kanama durdurulur. Gerekli görülürse bölgeye dikiş de atılabilir.

Çocuklarda Süt Dişi Çekimi Hakkında Merak Edilenler

Çocuklarda Süt Dişi Çekimi Hakkında Merak Edilenler
Çocuklarda Süt Dişi Çekimi Hakkında Merak Edilenler

Süt Dişleri Erken Çekilir mi?

Çocuklarda süt dişleri, doğal süreci engelleyen ve onarılamayacak derecede rahatsızlığa yol açan durumlarda çekilir. Süt dişleri erken dönemde; enfeksiyon, hasar, inflamasyon, çürük ve apse oluşumu gibi nedenlerle diş hekimi tarafından tedavi edilir.

Süt Dişi Erken Çekilirse Ne Olur?

Süt dişleri çocukların gelişimine destek sağlayan etkenlerden biridir. Erken çekilmesi gerektiğinde çiğneme problemlerine ve estetik sorunlara neden olabilir. Ancak süt dişlerinin çekimi uzman çocuk diş hekimi tarafından uygulanırsa tehlikeli bir durum oluşma ihtimali çok düşüktür. Bununla birlikte süt dişi olması gerekenden erken bir dönemde çekilirse, tedavi sonrasında dişlerin yapısının bozulmaması için yer tutucunun kullanımı çok önemlidir. Yer tutucu kullanılmadığı takdirde komşu dişler boşluğa kayarak kalıcı dişin bölgesini daraltarak deformasyona neden olur.

Daimi Dişler Çekilirse Yeniden Çıkar mı?

Daimi dişler, süt dişlerinin yerine çıkan insan ömrü boyunca kalıcı olan dişlerdir. Süt dişlerinin yerini alarak ağız sağlığında başrolde bulunurlar. İnsanlarda genellikle toplam 32 adet daimi diş bulunur. Daimi dişler, ağız bakımının düzenli yapılmasıyla korunur. Ancak bazı durumlarda dişler dökülebilir ya da hastalıklarda çekilebilir. Daimi dişler çekildiğinde yerine yenisi çıkmaz. Yerinin doldurulması için protez ve implant gibi ek diş tedavisi uygulanır.

Süt Dişlerinin Çekimi Ağrılı mı?

Süt dişlerinin çekimi genellikle hafif ağrılı bir işlemdir. Tedavi lokal anestezi ile yapılır. Dolayısıyla işlem sırasında çocuğunuz acı veya ağrı hissetmez. Diş çekimi sonrasında her tedavide olduğu gibi hafif ağrı yaşanabilir. Tedavi sonrasında uyuşukluk birkaç saat içerisinde kendiliğinden geçer.

Süt Dişi Çekiminden Sonra Nelere Dikkat Edilmelidir?

Diş çekiminin ardından çocuğun sağlığı ve rahatlığı için ailelerin dikkat etmesi gereken önemli noktalar bulunmaktadır. Süt dişi çekimi sonrası dikkat edilmesi gerekenler ise şu şekildedir:

  • Diş çekiminin ardından bölgeye yerleştirilen gazlı bez ortalama olarak 20 dakika kadar bekletilmelidir. Atıldıktan sonra yerine herhangi bir şey kullanılmamalıdır. Uzun süreli tampon kullanımı kanamanın durmasını yavaşlatır.
  • Diş çekimi sonrası hafif şişlik olabilir. Çocuğunuza hafif bir şekilde soğuk kompres uygulayabilirsiniz.
  • Diş çekimi sırasında lokal anestezi uygulanacağı için uyuşukluk geçene kadar çocuğa yemek yedirmemelisiniz.
  • Diş çekimi sonrası pedodontistin verdiği antibiyotik, ağız gargarası ve ağrı kesici kullanılmalıdır.
  • Çocuğunuz diş çekimin ardından oluşan tükürükleri ağızda biriktirmemelidir.
  • Süt dişi çekiminden sonra çocuğunuzun ağız bakımına özen göstermelisiniz. Tedavi günü çekim yapılan bölgeye diş fırçası temas etmemelidir.
  • Tedavi sırasında çocuğunuza hafif yiyecekler vermelisiniz. Aşırı sıcak veya soğuk yiyeceklerden uzak durulmalıdır.

Antalya’da Çocuklarda Diş Çekimi Tedavisi

Antalya’da çocuklarda diş çekimi tedavisi için pedodonti kliniği arıyorsanız; doğru yerdesiniz! Antalya Pedodonti tedavisinde Panoramik Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği çocuğunuz için en iyi tedavi yöntemini belirliyor. Uzman pedodontistlerimiz çocuğunuzun tedavi sırasında güvende hissetmesini sağlayarak çocuğunuzun korkmaması için tedavi sürecinde özel ve sakin bir yaklaşım sunmaktadır.

SSS

Çocuklarda diş çekimi sırasında veya sonrasında oluşma ihtimali bulunan yan etkiler nelerdir?

Çocuklarda diş çekimi sırasında veya sonrası oluşma ihtimali bulunan yan etkiler; ağız içi fonksiyonlarında yavaşlama; ağız açma ve kapamada zorluk, çekilen bölgede uyuşukluk hissi,hafif şişlik, kanama ve ağrı olarak sıralanabilir.

Çocuğumun süt dişi ağrıyor, çürük var. Çektirmeli miyim?

Çocuğunuzun süt dişleri ağrıyor ve çürüğü varsa öncelikli yapmanız gereken; çocuğunuzu uzman çocuk diş hekimine götürmektedir. Çocuk diş hekimi çocuğunuzun dişlerini muayene ederek doğru tedavi yöntemine karar verecektir.

Süt dişlerinin erken çekimi zararlı mıdır?

Süt dişlerinin erken çekimi zararlı değildir. Ağız sağlığında oluşan deformasyonlar ve rahatsızlıklar diş çekimi ile engellenebilir.

Mesaj Gönder

Bize Ulaşın

Hızlı İletişim

Hemen Bizimle İletişime geçin

Online Randevu

Randevu Alın