Sitede Ara

Diş Çürüğü Nedir? Çürük Diş Nasıl Tedavi Edilir?

Günümüzde sıklıkla rastlanan diş çürüğü,kişinin hayatını oldukça etkileyen bir diş sorunudur. Özellikle küçük yaşlarda çok fazla görünen diş çürüğü; şekerli yiyecek,asidik içecekler veya düzenli yapılmayan diş bakımlarından dolayı meydana gelmektedir. Bu yüzden diş çürüklerinin önüne geçmek için küçük yaşlarda ağız sağlığı alışkanlığı kazandırılmalıdır.Aksi halde ciddi sorunlarına yol açabilir. Hayatımızı bu denli etkileyen diş çürüklerini yakından tanıyıp, çürük diş tedavi yöntemlerini öğrenmeniz için. “Diş Çürüğü Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?” blogumuzu sizler için hazırladık. İyi okumalar dileriz.

Diş Çürüğü Nedir?

Diş çürüğü genel mantığıyla, dişlerin sert yüzeyine oluşmuş ve küçük boşluklara (kavite) neden olan kalıcı hasarlardır. Dişin yapısında oluşan bu kalıcı hasarlar, ağızdaki bakterilerin, şekerli gıda tüketiminden kalan artıklardan asit üretiminden kaynaklı oluşur. Bu nedenle derin diş çürükleri çocuklarda çok daha fazla yaygındır. Bununla beraber derin çürükler ilerleyen yaşlarda meydana gelen bazı etmenlerde diş çürüklerine neden olur. Örneğin yetişkinlikten yaşlılığa geçiş döneminde diş etleri olduğundan daha fazla çekilir. Böylelikle ilerleyen yaşlarda derin diş çürükleri görülebilir. 

Bununla beraber diş çürüklerine neden olan bir diğer sebep ise, diş köklerinin altındaki yumuşak tabakanın yani sement tabakasının, yeterli florüre sahip olamamasıdır. Bu sebeple de çocukluk ve yetişkinlik dönemlerinde ciddi derin diş çürükleri meydana gelebilir.

Diş Çürüğü Çeşitleri Nelerdir?

Diş çürükleri genel olarak iki çeşide ayrılmaktadır. Bunlar mine çürükleri ve dentin çürükleridir. Mine çürüklerinde dişte olan çürükler sadece, dişin en alt katmanında oluşan mine tabakasında meydana gelmektedir. Dentin çürükleri ise, dişin hangi kısmında diş çürüğü meydana geldiğine göre değişmektedir. Bu diş çürükleri;

  • Çiğneme Yüzeyi Çürüğü

Oklüzal çürüğü olarak da bilinen çiğneme yüzeyi çürükleri, dişin çiğneme kemiklerinde var olan dişler de meydana gelmektedir. Bu dişlerin tedavisi oldukça kolaydır. Aşırı tatlı ve sert cisimler tüketilmesinden dolayı meydana gelmektedir. 

  • Ön Diş Çürüğü

Ön diş çürüğü, kole çürükler olarak da bilinmektedir. Dişin ön yüzeyinde meydana gelen ve hassasiyete neden olan çürüklerdir. Aynı zamanda ön diş çürükleri sıcak- soğuk duyarlılığının da en yüksek olduğu çürük çeşitlerindendir..

  • Arka Diş Çürüğü

Distal okluzal olarak da bilinen arka diş çürüğü, daha çok çiğneme ve yan yüzeylerde meydana gelmektedir. Çiğneme yüzeyi dişlerinde olduğu gibi sert kabuklu yiyeceklerden ve çok şekerli tatlılar yemekten dolayı meydana gelmektedir. Arka diş çürüklerinde, ağrı oranı çok fazla olmaktadır.

  • İki Yan Yüzeyin Aynı Anda Çürümesi

Yan yüzeylerin aynı anda çürümesi anlamına da gelen mesial oklüzal distal çürükleri kişinin sadece yan yüzey dişlerinde çürüğün meydana gelmesiyle alakalıdır. Çok geç kalınmadan diş hekimiyle irtibata geçmekte yarar vardır. Aksi halde diş çürüğü büyüyerek, sinirlere denk gelebilir.

  • Ağzın Ön Kısmında Oluşan Yan ve Çiğneme Diş Çürüğü

Mesial oklüzal çürükler, ön diş çürüğüyle benzer özellikleri taşımaktadır. Buna ek olarak çürüme sadece öndeki yan dişlerde olmaz çiğneme dişlerde de meydana gelmektedir.

  • Dişin Kökünde Olan Çürükler

Belki de en çok rastlanan ve ağrılı geçen diş çürüğü tipidir. Kök çürükleri, dişin oldukça fazla ağrımasına neden olur. Bu sebeple dişin köküne kadar inen çürüklerde kanal tedavisi uygulanır. Böylelikle dişin kökünde meydana gelen sinirler alınarak dişin rahatlaması sağlanır.

Çürük Diş Belirtileri

Diş çürüğü, dişlerin zarar görmesi sonucunda oluşan bir diş rahatsızlığıdır. Çürük diş ise kendini uzun vadede birçok belirtide gösterir. Erken teşhis durumunda çürük diş; ağız yapısında diş kaybına neden olmaz. Aşağıda yer alan diş çürüğü belirtilerine sahipseniz en kısa zamanda diş hekimine başvurmanız tavsiye edilir:

  • Uzun süren diş ağrısı, 
  • Sıcak ve soğuk yiyecekler karşısında dişlerde oluşan hassasiyet, 
  • Diş yüzeyinde oluşan renk değişimleri ve lekelenmeler, 
  • Çiğneme ve ısırma gibi diş reflekslerinde zorluk yaşanması,
  • Ağızda geçmeyen kötü bir koku. 

Diş Çürüğü Aşamaları Nelerdir?

Diş çürüklerinin kendi içinde aşamaları mevcuttur. Oluşan aşamalar, dişin ne kadar çürüğe maruz kaldığına göre değişiklik göstermektedir ve bu doğrultuda diş çürüğü tedavi planı geliştirilmektedir.

  1. Demineralizasyon

İlk aşama olan demineralizasyon, dişin mine diye adlandırılan kısmında meydana gelmektedir. Arka diş çürüklerinde de ön diş çürüklerinde de görülmektedir. Bunun sebebi, diş mineralleri asit vb. etmenler dolayı minarellerini kaybetmesi olarak adlandırılabilir. Bu noktada diş yüzeyinde beyaz bir noktanın oluştuğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Bahsi geçen aşama diş çürüklerinde ilk aşamadır. Derin diş çürüğüne sebep olmaz.

  1. Emaye Çürümesi

Demineralizasyon sürecinden sonra gelen aşamadır. Bu aşamada diş minesinde oluşan diş çürüğünün tedavi edilmemesi sonucunda, diş minesinin parçalandığı gözlemlenir. Devam eden süreçte ilk aşamada oluşan beyaz nokta giderek kahverengimsi bir hal alır.Bu noktada dişte küçük boşluklar ve delikler oluşacaktır. Bu yüzden dolayı da dişte oluşan diş çürüğü adı verilen çürükler, diş hekimleri tarafından doldurulmalıdır. 

  1. Dentin Çürümesi

Dentin çürümesi, dişin altında bulunan dentin tabakasında meydana gelir. emaye tabakasından çok daha fazla yumuşaktır. Bu sebeple de diş çürüğü daha fazla ilerler. Özellikle arka diş çürüğü ve ön diş çürüğünde çok fazla hassasiyet baş göstermektedir. Bu durumu sıcak ve soğuk besin tüketirken rastlayabilirsiniz.

  1. Pulpa Hasarı

Pulpa dişin en iç kısmındaki tabakasıdır. Bünyesinde, dişin sağlıklı olması için yardımcı olan sinirleri ve kan damarlarını barındırmaktadır. İçeriğinde pek çok miktarda da sinir vardır. Diş çürüğü devam eden safhada pulpa hasarı meydana gelir. Meydana gelen pulpa hasarında, şişmeler ve tahrişler meydana gelebilir. Oluşan tahrişler sonrasında, şişme komplikasyonları oluşur. Oluşan şişkinlik, sinirlere baskı yapar ve ağrıya neden olabilir.

  1. Apse 

Pulpada oluşan şişme komplikasyonu tedavi edilmediği raddede sinirlere baskı yaparak apseye neden olmaktadır. Apsenin içi iltihap doludur. Bu apseler şiddetli ağrıya neden olabilir. Ayrıca yüzde ve çenede şişme, ateş vb. durumlarda baş gösterebilir. Olası apse durumlarında apse tedavi edilmeden, diş çürükleri tedavi edilemez. 

Diş Çürüğü Nasıl Önlenir?

Diş çürüğüne neden olan bakteriler şeker ve asitte beslendiğinden dolayı mutlaka asidik ve şekerden uzak durulması gerekmektedir. Aynı zamanda rutin bir diş bakımı alışkanlığı kazanılması gerekmektedir. Düzenli yapılan diş bakımları florürden dolayı dişi güçlendirdiğinden, dişin ihtiyacı olan florür oranını karşılamış olur. Bunun içinde dişi günde 3 defa düzenli bir şekilde fırçalamak ve diş ipi, ağız suyu gargarası gibi yan ürünlerle de desteklemek gerekmektedir. Son olarak olarak 6 ayda arayla düzenli bir şekilde diş hekimine kontrole gidilmelidir. Bu alışkanlık sayesinde olası diş çürüklerinin önüne geçilmiş olunur.

Çürük Diş Nasıl Tedavi Edilir?

  • Florür Tedavisi

Diş çürüğü birinci evrede ise eğer, hızlı ve basit bir florür tedavisi dişin minesini eski haline getirmektedir. Evde su, diş macunu vb. şekillerde yapılan florür tedavisi yeterli etkiyi sağlayamadığından, mutlaka diş kliniğine giderek özel jel ve köpüklerle diş vernikletilerek, florür tedavisi tamamlanır.

  • Dolgular

Restorasyon olarak da bilinen diş dolguları, derin olmayan diş çürüklerinde çoğunlukla kullanılmakadır. Diş dolguları, dişin ana rengi baz alınarak yapılmaktadır. Bu sebeple doğal diş görünümünden asla ayırt edilemez. Ön diş çürükleri ve arka diş çürükleri için ideal tedavi yöntemlerden birisidir.

  • Taç Tedavisi

Kapsamlı ve derin diş çürüklerinde kullanılan bir tedavi yöntemidir. Bahsi geçen bu yöntemde çürük olan diş tamamen kaplanır. Kaplama yapılırken yüksek mukavemetli porselenden, reçineden, metale kaynaşmış porselenden veya diğer malzemelerden yapılabilir.

  • Kanal Tedavisi

Diş çürüklerinin artık çok fazla ilerlediği anlarda kullanılan bir yöntemdir. Bu yöntemde derin diş çürüğü olan alanda özel aletler ile diş sinirleri çürükten temizlenir ve ardından diş kağıt bir hamur ve dolguyla birleştirilerek üstü kapatılır.

  • Diş Çekimi

Diş çürüğünün artık ileri boyutta enfekte olmuş durumlarında kullanılmaktadır. Diş çürükten temizlenmeyeceğine karar verildiğinde diş çekilir. Böylelikle derin diş çürüğü sağlıklı dişlere zarar vermesi engellenmiş olur. Çekilen dişin yerine implant yapılabilir. Derin arka diş çürüklerinde ve ön diş çürüklerinde kullanılabilir.

Günlük yaşantınızı olumsuz yönde etkileyen diş çürükleri için, Panoramik diş kliniğinin profesyonel ve uzman hekimleri ile irtibata geçerek, gelişmiş konservatif diş tedavi yöntemleriyle daha sağlıklı ve güçlü gülüşlere sahip olabilirsiniz. 

Sıkça Sorulan Sorular

Diş nasıl yok edilir?

Çürüyen diş eğer çok derin bir çürük değilse, florür tedavisi ile iyileştirilebilir. Eğer çok derin diş çürüğüyse dolgu, kanal veya çekim işlemi yapılabilir. Böylelikle diş çürüklerden arındırılabilir.

Diş çürüğü tedavi edilmezse ne olur?

Dişlerde oluşan çürükler tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir örneğin kalp krizi vb. hastalıklara yakalanma riskini artırabilir.

Çürük diş çekilmeden kurtarılır mı?

Çürük dişler derin çürüğe sahip değillerse florür tedavisi, dolgu veya kanal tedavisi ile kurtarılabilir. Her diş çürüğünde çekim işlemi uygulanmaz. Bu durum dişin çürük durumuna bağlı olarak değişiklik gösterebilir.

Çürük diş neden ağrır?

Çürük dişte oluşan enfeksiyon dişin alt katmanı olan sinirlere doğru ilerlemiştir. İlerleyen bu enfeksiyon diş sinirine baskı yaparak şiddetli acı ve ağrıların oluşmasına sebep olur.

Çürük diş koku yapar mı?

Çürük dişlerde oluşan bakteriler maalesef ki koku oluşumuna sebep olur. Bu sebeple dişte oluşan bakterilerden arındırmak için mutlaka düzenli ve düzgün bir şekilde diş bakımını ihmal etmemek gerekmektedir.

Sürekli fırçalamak diş çürüğünü geçirir mi?

Sürekli diş fırçalamak olası diş çürüklerini geçirmez. Sadece sağlıklı dişlerin çürümesini engeller. Bu sebeple dişlerin çürümesini beklemeden günde 3 kere dişleri uygun bir şekilde fırçalamak gerekir.

Çürük diş ağrısına ne iyi gelir?

Çürük diş ağrısına; ağrı kesiciler ve gargara yapmak iyi gelir. Ancak bu yöntemler geçicidir. Kesin çözüm için diş hekimine başvurulmalıdır. 

Diş çürüğü nasıl geçer?

Diş çürüğü; diş hekiminin yapacağı tedavi ile geçer. Tedavi sırasında çürümüş yapı temizlenir ve dişe dolgu ya da kaplama yapılır. Diş çürüğü başlangıcı ile birlikte yapılan tedavi kolay ve hızlı gerçekleşir.  

Çürük diş çene ağrısı yapar mı?

Çürük diş, ağız ve diş yapısında ağrı yapabilir. Çürük ilerleyerek sinirlere ulaşabilir bu da çene yapısında ağrıya sebep olabilir. 

Dişler neden çürür? 

Dişler, yetersiz ağız bakımı, kötü beslenme alışkanlıkları ve genetik nedenlerden dolayı çürür. 

Diş çürüğünü engelleme yöntemleri nelerdir? 

Diş çürüğü, düzenli diş hekimi muayenesi ve ağız bakımı ile engellenebilir. 

Çürük diş yayılır mı?

Çürük diş tedavi edilmediği takdirde diğer dişlerin dokusuna yayılabilir. Yayılmaması için teşhis ardından diş çürüğü temizleme yapılmalıdır. 

Çürük diş tehlikeli mi?

Çürük diş tedavi edilmezse tehlikeli olabilir. İlerleyen diş çürüğü diş kaybına neden olur. 

Mesaj Gönder

Bize Ulaşın

Hızlı İletişim

Hemen Bizimle İletişime geçin

Online Randevu

Randevu Alın