Sitede Ara

Diş Eti Çekilmesi Nedir?

Bu haftaki yazımızda herkesin hayatı boyunca en az bir kere yaşadığı diş eti çekilmesine değineceğiz. Yazımızın içeriğinde; Periodontitis belirtileri nelerdir?,Periodontitis tedavisi nedir?, Diş eti ameliyatı kaç dakika?, Periodontal hastalık neden olur?, Periodontoloji muayenesi nasıl yapılır? soruların cevaplarını bulmanız mümkündür. İyi okumalar dileriz. 

Diş Eti Nedir? 

Tıp literatüründe gingiva olarak da adlandırılan diş eti, pembe renkli bir tabaka olup çene kemiğini kaplayarak diş köklerini korur. Diş eti, ağız bakımının düzenli yapılmadığı, hormonal değişiklikler ve sağlıksız beslenme gibi durumlarda olumsuz etkilenebilir. 

Bu sebeple diş etinin sağlığı için ağız bakımına ve diş hijyenine önem vermek gerekmektedir. 

Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) Nedir?

Diş eti çekilmesi, periodontitis olarak da bilinir. Diş köklerini koruyan yapının yıpranarak geri çekilmesine diş eti çekilmesi denir. Diş çekilmesi her yaşta görülebilir. Diş yüzeyi ve diş kökünün açıkta kalması sonucunda dişlerin arasında boşluklar oluşur. Boşluklara bakterilerin temas etmesiyle diş yapısında enfeksiyon meydana gelir. Enfeksiyon belirtilerinin başladığı anda diş hekimine görünmek önemlidir. Tedavi edilmediği takdirde enfeksiyon ilerleyerek diş hassasiyetine, çürümeye ve son olarak diş kaybına sebebiyet verebilir. 

Diş Eti Çekilmesi Belirtileri Nelerdir?

periodontitis-belirtileri
periodontitis-belirtileri

Diş eti çekilmesinin belirtileri, kişinin diş yapısına ve hastalığın ilerlemesine bağlı olarak değişebilir. Belirtilerden herhangi birini taşıyorsanız; en kısa zamanda diş hekimine görünmeniz önemlidir. Diş hassasiyeti ile başlayan periodontitisin belirtileri şunlardır: 

  • Gevşek dişler 
  • Kötü ağız kokusu
  • Belirgin diş kökleri
  • Diş kaybı yaşanması
  • Diş üzerinde plak oluşumu
  • Diş etlerinde kanama görülmesi
  • Diş etlerinin şişmesi ve kızarması
  • Yiyecek ve içeceklerin tüketiminde görülen kanama ve ağrı

Diş Eti Çekilmesi (Periodontitis) ile Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Diş eti çekilmesi uzun süre tedavi edilmediğinde bazı komplikasyonlara yol açabilir. Periodontitisin neden olduğu ya da rahatsızlığa eşlik ettiği durumlar şu şekilde sıralanabilir: 

Diş kaybı,

Diş eti kanaması,

Solunum hastalıkları,

Koroner arter hastalığı,

Dolaşım sistemi rahatsızlıkları,

Diyabet problemleri gibi hastalıklar, diş eti çekilmesi tedavi edilmezse meydana gelebilir. 

Periodontitis Tanısı Nasıl Konur?

Periodontitis tanısı, uzman diş hekimi tarafından konur. Ancak diş sağlığında meydana gelen komplikasyonlar karşısında diş eti çekilmesi yaşadığınızı anlamanız da mümkündür. Diş hekimi tarafından yapılan muayenede periodontitisin evreleri belirlenir. Diş eti çekilmesinin aşamasına göre tedavi yöntemine karar verilir ve tedavi hakkında hasta bilgilendirilir. 

Periodontitis Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Periodontitis tedavisi, hastalığın evrelerine göre farklı şekilde yapılır. Erken teşhis durumunda periodontitis, diş taşı temizliği ile iyileştirilebilir. Hastalığın ilerlediği durumlarda sırasıyla; kök yüzey düzleştirme, antibiyotik kullanımı veya periodontitis ameliyatı gibi tedavi yöntemleri uzman diş hekimi tarafından hastaya uygulanır.

Siz de periodontitis belirtilerini taşıyorsanız en kısa süre içerisinde uzman bir diş hekimine gitmelisiniz. Antalya Diş Eti Tedavisi için hizmet sayfamızı ziyaret edebilir. Uzman diş hekimlerimizden tedavi için randevu alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Diş eti çekilmesi eski haline döner mi?

Diş eti çekilmesi erken teşhis durumlarında eski haline döner. Hızlı bir şekilde iyileştiren diş eti dokusunda çekilme eski haline geri dönebilir. 

Periodontitis  ameliyatı kaç saat sürer?

Diş eti çekilmesi ameliyatı, hastalığın ilerlemesine göre 30 dakika ila 2 saat arasında sürer. 

Periodontitis nasıl düzelir?

Periodontitis, diş hekimi tarafından tedavi edildiğinde düzelir. Detaylı bilgi için ‘Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?’ adlı blogumuzu okuyabilirsiniz.

Periodontitis bulaşıcı mı?

Periodontitis bulaşıcı bir rahatsızlık değildir. Diş yapısında görülen periodontitis kişiden kişiye bulaşmaz.    

Periodontitis genetik mi?

Periodontitis genetik etkenlere bağlı olarak oluşabilir. Ancak bu ihtimal düşüktür. 

Diş eti çekilmesi tehlikeli midir?

Diş eti çekilmesi hafif olduğu takdirde tehlikeli değildir. Ancak uzun süre devam eden ve tedavi edilmeyen diş eti çekilmesi diş kaybına neden olmaktadır. 

Diş eti çekilmesi tedavisi acıtır mı? 

Diş eti çekilmesi acıtmaz. Diş hekimi tedavi sırasında hastaya lokal anestezi uygular. Dolayısıyla diş eti çekilmesi tedavisi sırasında hasta acı duymaz. 

Periodontitise neden olan bakteriler nelerdir?

Periodontitise neden olan bakteriler; diş etlerinin etrafında biriken, plaklarda çoğalan bakteri türleridir. Diş eti çekilmesinin ilerlemesinin gram-negatif anaerob mikroorganizmaların artmasına yol açtığı bilinmektedir. 

Mesaj Gönder

Bize Ulaşın

Hızlı İletişim

Hemen Bizimle İletişime geçin

Online Randevu

Randevu Alın