Sitede Ara

Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?

Bu yazımızda diş eti çekilmesi hakkında; Diş eti çekilmesi nasıl düzelir? Diş eti çekilmesi nasıl geçer?, Diş eti çekilmesi nedenleri? Diş eti çekilmesine iyi gelen yöntemler gibi merak edilen bütün soruları sizin için hazırladık. 

Diş Eti Çekilmesi Neden Olur?

Diş eti çekilmesi, iltihaplanma ve çevresel faktörlerin etkisiyle oluşabilir. Ağız ve diş sağlığının önemsenmemesi, kötü yeme içme alışkanlıkları gibi etkenler diş eti çekilmesinin sebepleri arasında yer alır. Yaygın olarak diş eti çekilmesine neden olan faktörler şu şekilde özetlenebilir: 

  • Periodontal hastalıklar

İltihaplanmaya bağlı oluşan periodontal hastalıklar (diş eti hastalıkları) diş eti çekilmesine yol açabilir. Plak ve tartar oluşturan bakteriler, diş etlerinin çekilmesine neden olabilir. 

  • Alkol ve Tütün Kullanımı

Düzenli tütün kullanımı ve aşırı alkol tüketimi diş ve ağız sağlığı açısından olumsuz etkilere sahiptir. Dişlerin zamanla tahriş olmasına, lekelenmesine ve bakterilerin birikmesine neden olur. 

  • Vitamin Eksikliği

“Diş eti çekilmesi hangi vitamin eksikliğinden olur?” en çok merak edilen sorulardan biridir. Diş eti çekilmesi, vücudun ihtiyacı olan C vitaminini yeterli miktarda alınmaması durumunda oluşabilir. 

  • Genetik Yapı

Araştırmalara göre bazı kişilerin genetik yapısı diş eti hastalıklarına daha yatkındır. 

  • Hormonal Değişiklikler

Ergenlik, hamilelik, menopoz ve emzirme dönemlerinde hormon seviyelerinde değişiklik meydana gelir. Bu dönemlerde diş etlerinde hassaslaşma görülür ve diş eti çekilmesine neden olabilir. 

  • Yetersiz Ağız ve Diş Bakımı

Dişlerin kontrolsüz fırçalanması, diş minesinin yıpranmasına; antibakteriyel gargara ve diş ipi kullanmama gibi etkenler ise diş taşı (tartar) oluşmasına neden olur. Diş minesinin yıpranması, tartar oluşumu enfeksiyon ve diş eti çekilmesine yol açabilir. 

  • Şeker Hastalığı

Diyabet hastalığı, bağışıklık sistemini zayıflattığı için diş eti çekilmesine neden olabilir. 

  • Piercing 

Dudak ve dil bölgesindeki piercingler, diş etlerine temas ederek dokuların zamanla yıpranmasına neden olur. Yıpranma sonucu diş eti çekilmesi meydana gelebilir. 

Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

dis-eti-cekilmesi-belirtileri-
Diş Eti Çekilmesi Nasıl Önlenir?

Diş eti çekilmesi, düzenli olarak ağız ve diş bakımının yapılmasıyla önlenir. Diş eti çekilmesini önlemek ve etkilerini azaltmak için uygulanabilecek yöntemler şu şekildedir:

  • Günde en az iki kere dişler fırçalanmalıdır. 
  • Diş ipi ve gargara ile diş bakımı desteklenmelidir. 
  • Diş fırçasının yapısı kişiye göre değişir ancak genel olarak yumuşak kıllı diş fırçaları tavsiye edilir. Fırça düzenli olarak değiştirilmelidir. 
  • Diş yapısına uygun macun kullanılmalıdır. Her diş macunu herkese uygun değildir.
  • Diş hassasiyeti başladığı gibi ilerlemesini durdurmak için diş muayenesine gidilmelidir.  
  • Dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Diş yapısını zorlayacak yiyecekler tüketilmemelidir. Aşırı sıcak ve soğuk içecekler ise diş minesinde sızlamaya yol açabilir. 
  • Tütün kullanımı ve aşırı alkol tüketimi bırakılmalıdır. 

Diş Eti Çekilmesine Ne İyi Gelir?

dis-eti-cekilmesi-nasil-onlenir-
Diş Eti Çekilmesi Tedavisi Evde Nasıl Yapılır?

Diş eti çekilmesinin ağrısı evde bitkisel yöntemler ile azaltılabilir. Diş eti çekilmesi bitkisel tedavi yöntemleri, ağrının geçmesi için etkili çözüm değildir. Kısa süreli, ağrıyı azaltmak için yardımcı olan tekniklerdir. Evde uygulayabileceğiniz bazı bitkisel tedavi yöntemleri şu şekildedir: 

Yeşil Çay

Yeşil çay tüketimi ve gargara yapılması diş sağlığına iyi gelen yöntemlerden biridir. Yeşil çay gargarası, diş eti ağrısını hafifletme işlevi görür. 

Tuz

Tuzlu su ile gargara yapımı, diş eti ağrısının azalmasına yardımcı olur. Bir çay kaşığı tuz ve bir bardak ılık suyu karıştırarak gargara yapabilirsiniz. 

Aloe Vera

Aloe vera, diş eti sağlığına iyi gelen bitkilerden biridir. Bitkinin özünü diş etlerinize sürerek ağrılarınızı hafifletebilirsiniz. 

Yağ Kullanımı

Okaliptüs, hindistan cevizi ve susam yağı diş eti çekilmesi durumunda uygulanan bitkisel yöntemler arasında yer alır. Yağları su ile karıştırarak gargara yapabilirsiniz. Okaliptüs yağı ve hindistan cevizi yağı diş eti dokusunu güçlendirir. Susam yağı ise diş minesini bakterilere karşı korur. 

Kalıcı ve sağlıklı bir yöntem için diş eti çekilmesi, uzman diş hekimi tarafından tedavi edilmelidir. Diş eti çekilmesi ve Antalya diş eti hastalıkları hakkında ayrıntılı bilgi almak için ilgili sayfamızı ziyaret edebilir; profesyonel bir tedavi süreci için kliniğimizden randevu alabilirsiniz.

Sıkça Sorulan Sorular

Diş eti çekilmesi ağrı yapar mı?

Diş eti çekilmesi, diş yapısında hassasiyete yol açar. Enfeksiyonun ilerlemesine bağlı olarak dişlerde ağrı ve sızı meydana gelebilir. Diş eti çekilmesinin cerrahi yollarla tedavi edilmesi kolay ve hızlıdır. İşlem sırasında ağrı hissetmemeniz için lokal anestezi uygulanır. 

Diş eti çekilmesi için en iyi diş macunu hangisi? 

Diş sağlığı için düzenli olarak dişlerin fırçalanması gerekir. Ancak diş eti çekilmesi tedavisi için diş macunu çözüm olarak yeterli değildir. Ağız bakımı için dişlerin düzenli olarak fırçalanması ve diş ipi ile bakımın desteklenmesi gerekir. Düzenli yapılan ağız bakımıyla diş eti çekilmesinin başlangıcı önlenebilir. 

Diş eti iltihabı yayılır mı?

Diş eti iltihabı tedavi edilmediği takdirde yayılır. İltihabın ilerlemesi, diş kaybına neden olabilir. 

Limon diş etlerine iyi gelir mi?

Limon, diş etlerinde oluşan bakteri ve enfeksiyonların giderilmesine geçici olarak yardımcı olur. Ancak diş etine sürekli limon sürülmesi diş minesinin yıpranmasına yol açabilir. Bu sebeple limon diş eti tedavisi için etkili bir çözüm değildir. 

Diş eti çekilmesi ilacı var mı? 

Diş doktorunuz muayene sırasında gerekli görürse; diş etlerinde herhangi bir enfeksiyon durumu varsa kullanmanız için antibiyotik verebilir.

Diş eti çekilmesi tedavi edilmezse ne olur?

Diş eti çekilmesi uzman doktor tarafından tedavi edilmezse diş kaybına neden olur. 

Diş etlerine hangi yiyecekler iyi gelir? 

Diş etlerine; C vitamini, kalsiyum, D vitamini ve fosfat içeren lif değeri yüksek besinler iyi gelir. Zengin içerikli besinler, diş etlerini koruyarak çürük oluşumunu engelleyebilir. 

Zeytinyağı diş etlerine iyi gelir mi?

Zeytinyağı diş etlerine iyi gelebilir. İçerisinde bulunan antioksidan özelliği ile zeytinyağı diş etlerini besleyebilir. Ancak uzun süreli kullanımlar için önerilmez.

Elma sirkesi diş etlerine iyi gelir mi?

Elma sirkesi uzun süreli kullanımda diş etlerine iyi gelmez. Asit içeriği nedeniyle elma sirkesi diş etlerini aşındırabilir. 

Tuzlu su diş eti çekilmesine iyi gelir mi?

Tuzlu su diş eti çekilmesine iyi gelir. Tuzlu su ile yapılan gargara diş etlerinin iyileşmesine yardımcı olur. Ancak kesin tedavi için diş hekimine gidilmelidir.

Mesaj Gönder

Bize Ulaşın

Hızlı İletişim

Hemen Bizimle İletişime geçin

Online Randevu

Randevu Alın