Bu yazımızda diş eti çekilmesi hakkında; Diş eti çekilmesi nasıl düzelir? Diş eti çekilmesi nasıl geçer?, Diş eti çekilmesi nedenleri? Diş eti çekilmesine iyi gelen yöntemler gibi merak edilen bütün soruları sizin için hazırladık.
Diş eti çekilmesi, iltihaplanma ve çevresel faktörlerin etkisiyle oluşabilir. Ağız ve diş sağlığının önemsenmemesi, kötü yeme içme alışkanlıkları gibi etkenler diş eti çekilmesinin sebepleri arasında yer alır. Yaygın olarak diş eti çekilmesine neden olan faktörler şu şekilde özetlenebilir:
İltihaplanmaya bağlı oluşan periodontal hastalıklar (diş eti hastalıkları) diş eti çekilmesine yol açabilir. Plak ve tartar oluşturan bakteriler, diş etlerinin çekilmesine neden olabilir.
Düzenli tütün kullanımı ve aşırı alkol tüketimi diş ve ağız sağlığı açısından olumsuz etkilere sahiptir. Dişlerin zamanla tahriş olmasına, lekelenmesine ve bakterilerin birikmesine neden olur.
“Diş eti çekilmesi hangi vitamin eksikliğinden olur?” en çok merak edilen sorulardan biridir. Diş eti çekilmesi, vücudun ihtiyacı olan C vitaminini yeterli miktarda alınmaması durumunda oluşabilir.
Araştırmalara göre bazı kişilerin genetik yapısı diş eti hastalıklarına daha yatkındır.
Ergenlik, hamilelik, menopoz ve emzirme dönemlerinde hormon seviyelerinde değişiklik meydana gelir. Bu dönemlerde diş etlerinde hassaslaşma görülür ve diş eti çekilmesine neden olabilir.
Dişlerin kontrolsüz fırçalanması, diş minesinin yıpranmasına; antibakteriyel gargara ve diş ipi kullanmama gibi etkenler ise diş taşı (tartar) oluşmasına neden olur. Diş minesinin yıpranması, tartar oluşumu enfeksiyon ve diş eti çekilmesine yol açabilir.
Diyabet hastalığı, bağışıklık sistemini zayıflattığı için diş eti çekilmesine neden olabilir.
Dudak ve dil bölgesindeki piercingler, diş etlerine temas ederek dokuların zamanla yıpranmasına neden olur. Yıpranma sonucu diş eti çekilmesi meydana gelebilir.
Diş eti çekilmesi, düzenli olarak ağız ve diş bakımının yapılmasıyla önlenir. Diş eti çekilmesini önlemek ve etkilerini azaltmak için uygulanabilecek yöntemler şu şekildedir:
Diş eti çekilmesinin ağrısı evde bitkisel yöntemler ile azaltılabilir. Diş eti çekilmesi bitkisel tedavi yöntemleri, ağrının geçmesi için etkili çözüm değildir. Kısa süreli, ağrıyı azaltmak için yardımcı olan tekniklerdir. Evde uygulayabileceğiniz bazı bitkisel tedavi yöntemleri şu şekildedir:
Yeşil çay tüketimi ve gargara yapılması diş sağlığına iyi gelen yöntemlerden biridir. Yeşil çay gargarası, diş eti ağrısını hafifletme işlevi görür.
Tuzlu su ile gargara yapımı, diş eti ağrısının azalmasına yardımcı olur. Bir çay kaşığı tuz ve bir bardak ılık suyu karıştırarak gargara yapabilirsiniz.
Aloe vera, diş eti sağlığına iyi gelen bitkilerden biridir. Bitkinin özünü diş etlerinize sürerek ağrılarınızı hafifletebilirsiniz.
Okaliptüs, hindistan cevizi ve susam yağı diş eti çekilmesi durumunda uygulanan bitkisel yöntemler arasında yer alır. Yağları su ile karıştırarak gargara yapabilirsiniz. Okaliptüs yağı ve hindistan cevizi yağı diş eti dokusunu güçlendirir. Susam yağı ise diş minesini bakterilere karşı korur.
Kalıcı ve sağlıklı bir yöntem için diş eti çekilmesi, uzman diş hekimi tarafından tedavi edilmelidir. Diş eti çekilmesi ve Antalya diş eti hastalıkları hakkında ayrıntılı bilgi almak için ilgili sayfamızı ziyaret edebilir; profesyonel bir tedavi süreci için kliniğimizden randevu alabilirsiniz.
Bize Ulaşın
Hemen Bizimle İletişime geçin
Randevu Alın