Sitede Ara

Diş Eti İltihabı Nedir? Diş Eti İltihabı Nasıl Tedavi Edilir?

Bu haftaki yazımızı diş eti iltihabı üzerine yazdık. Yazımızın içeriğinde; Diş eti iltihabı nasıl geçer?, Diş eti iltihabı nasıl kurur?, Doğal yolla dişteki iltihap nasıl geçer?, Diş iltihabı kendi kendine geçer mi?, Gargara yapmak diş etlerine iyi gelir mi?, Diş eti iltihabı antibiyotik kullanmadan geçer mi? gibi merak edilen soruların cevaplarını öğrenebilirsiniz. İyi okumalar dileriz. 

Diş Eti İltihabı Nedir?

dis-eti-iltihabi-nedir

Diş eti iltihabı, diş sağlığını fonksiyonel ve estetik olarak etkileyen hafif bir rahatsızlıktır. Diş iltihabı, genel olarak ağız enfeksiyonlarından kaynaklı oluşur. Yetersiz ağız bakımı sonucu diş yapısında bakteri plakları ve tartar birikimi oluşması enfeksiyona neden olur. Tedavi edilmeyen enfeksiyon ise diş eti iltihabına yol açmaktadır. Diş eti iltihabı, tıp literatüründe gingivitis olarak adlandırılır. 

Gingivitis Türleri Nelerdir?

Gingivitis türleri ana olarak 2 farklı şekilde ele alınır. Ağız yapısını kapsayan diş iltihabına difüz gingivitis adı verilir. Dişlerin fırçalanmaması, ilaç kullanımı ve diş sağlığına dikkat edilmemesinden dolayı meydana gelir. Lokalize gingivitis ise bakteri ve virüs gibi nedenlerden dolayı diş etinin bazı bölgelerinde oluşan iltihab türüdür. 

Gingivitis Belirtileri Nelerdir?

Diş eti iltihabı yavaş yavaş yoğunlaşır. Ağız iltihabı öncelikle kendini küçük boyutlu iltihaplar şeklinde gösterir. Başlangıç seviyesindeki diş eti iltihaplanması kişi tarafından fark edilmeyebilir. Diş eti enfeksiyonu arttıkça iltihap belli olmaya başlar. Yaygın olarak görülen diş eti iltihabı belirtileri şunlardır:

  • Kötü ağız kokusu,
  • Dişlerde yoğun plak oluşumu,
  • Diş etlerinde tartar birikimi,
  • Diş yapısında kızarıklık ve şişlik,
  • Beyaz renkli iltihaplar,
  • Gevşek sallanan dişler,
  • Kanama, ağrı ve hassasiyet,
  • Diş etlerinin çekilmeye başlaması geçmeyen diş eti iltihapları arasında yer almaktadır.  

Diş Eti İltihabı Nedenleri Nelerdir? 

Diş eti iltihabının en yaygın nedeni dişlerin düzenli olarak temizlenmemesidir. Ağız sağlığına dikkat edilmediği takdirde yiyecek artıkları diş etlerine yerleşip plak oluşumuna sebep olur. Bakteri plakları ağızda enfeksiyonu artıracağı gibi tartar birikimine de yol açar. Dolayısıyla dişte iltihap oluşmaya başlar. Yetersiz ağız hijyeni haricinde diş eti iltihaplanmasına neden olan diğer faktörler ise şu şekilde sıralanabilir: 

  • Sigara ve ilaç kullanımı diş eti iltihabı riskini artırır. 
  • Diyabet, kanser, HIV gibi kronik rahatsızlıklar diş iltihabına neden olur.
  • Yetersiz ve sağlıksız beslenme sonucu bağışıklığın düşmesi, dişte iltihap oluşmasına sebebiyet verir.
  • Gebelik ve regl dönemleri gibi hormonal değişiklikler diş eti iltihabına neden olur.
  • Genetik faktörler, diş iltihabına yol açar. 

Diş Eti İltihabı Nasıl Önlenir?

Diş etinde iltihap oluşumu öncelikle iyi bir ağız bakımıyla mümkündür. Her öğünde ve yatmadan önce dişler fırçalanmalıdır. Diş ipi kullanımı, ağızda plak oluşmasına engel olur. Bu nedenle her gün diş ipi kullanımı tavsiye edilir. Gargara ise enfeksiyonların önüne geçerek diş iltihabını önler. Bununla birlikte diş etinde iltihap meydana gelmemesi için düzenli olarak diş muayenesine gidilmelidir. Uzman diş hekimi tarafından diş etleri düzenli olarak temizlendiği takdirde enfeksiyon ve diş iltihap riski çok düşüktür. 

Diş Eti İltihabına Ne İyi Gelir?

Diş eti iltihabına düzenli olarak yapılan ağız bakımı iyi gelir. Bununla birlikte sağlıklı beslenme alışkanlıkları ve diyet programları bağışıklık sistemini güçlendirir. Güçlü bir bağışıklık sistemi vücudun enfeksiyonlar karşısında direncini artırır. Geçmeyen diş eti iltihabı durumunda ise evde yapılacak yöntemler yetersiz kalır. Bu durumda diş muayenesine en kısa zamanda gidilmelidir. 

Diş Eti İltihabı Teşhisi Nasıl Konulur?

Gingivitis teşhisi uzman diş hekimi tarafından konulur. Ancak iltihaplı diş eti kendini belirtiler ile göstermeye başlar. Belirtiler sonucu kişi diş eti iltihabını kendisi de anlayabilir. Dişlerde kötü koku ve ağrı gibi şikayetler sonucu diş hekimlerine başvuran hastalara, doktor tarafından fiziki muayene yapılır.  Ek bir işleme gerek kalmadan diş eti iltihabı teşhisi muayene sırasında konularak rahatsızlığın ilerlemesine bağlı tedavi yöntemi belirlenir. 

Diş Eti İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Erken teşhis edilen diş eti iltihabı kolayca tedavi edilir. Hafif iltihaplı diş eti, düzenli yapılan ağız bakımıyla iyileştirilir. İlerleyen diş iltihabına uzman diş hekimi müdahale eder. Öncelikle antibiyotik özelliği taşıyan gargara kullanımı ile enfeksiyon azaltılır. Diş hekimi tarafından yapılan profesyonel diş temizliği ile iltihaba neden olan plak, tartar ve bakteriler giderilir. Diş eti iltihabı tedavi edilmezse diş kaybına ve diş eti çekilmesine neden olur. Diş kaybına yol açmadan en kısa zamanda diş muayenesine gidilmesi ise önemle tavsiye edilir. 

Antalya Özel Panoramik Ağız ve Diş Sağlığı Polikliniği’nde uzman diş hekimleri tarafından diş eti iltihabı kalıcı olarak tedavi edilir. Diş eti hastalıkları hakkında detaylı bilgiye erişmek için tedavi sayfamızı inceleyebilir; diş eti iltihabı tedavisi için randevu alabilirsiniz. 

Sıkça Sorulan Sorular

Diş eti iltihabı tedavi edilmezse ne olur? 

Diş etinde iltihaplanma tedavi edilmezse diş eti çekilmesine ve diş kaybına neden olur. 

Diş eti iltihabı ilaçsız nasıl geçer?

Diş eti iltihabı ilaçsız, ağız bakımıyla geçer. Ancak iltihap ilerlediyse diş hekimi tarafından tedavi edilmelidir. 

Diş eti iltihabına hangi ilaç iyi gelir?

Diş eti iltihabına antibakteriyel ağız gargaraları iyi gelir. 

Sirke diş eti iltihabına iyi gelir mi?

Sirke diş eti iltihabına iyi gelmez. Sirke yoğun asit içerir. Bu nedenle sirke kullanımı diş minesine zarar verir.

Diş eti iltihap kaparsa ne olur?

Diş eti iltihap kaparsa ağızda kötü bir koku oluşur ve diş yapısı zarar görür. 

İltihaplı diş eti fırçalanır mı?

Evet, iltihaplı diş eti fırçalanır. Düzenli diş fırçalanması iltihaplı dişi iyileştirir. 

Antibiyotik dişteki iltihabı kurutur mu?

Antibiyotik gargara dişteki iltihabı kurutur. 

Diş eti iltihabı tehlikeli midir?

Diş eti iltihabı tehlikeli bir rahatsızlık değildir. Hemen hemen herkesin hayatında bir kere yaşadığı bir diş sorunudur. Diş eti iltihabının tedavisi oldukça kolay ve hızlıdır. 

Gingivitis hangi vitamin eksikliğinden kaynaklanır?

Gingivitis C vitamini eksikliğinden kaynaklı oluşabilir.

Gingivitis nasıl anlaşılır?

Gingivitis, ağızda kötü koku oluşması ve diş yapısındaki hassasiyet ile anlaşılır. Diş hekimi tarafından gingivitis teşhisi konulur.

Gingivitise neden olan bakteriler hangileridir?

Gingivitise neden olan bakteriler arasında prevotella intermedia, fusobacterium necrophorum ve treponema denticola yer almaktadır. 
Mesaj Gönder

Bize Ulaşın

Hızlı İletişim

Hemen Bizimle İletişime geçin

Online Randevu

Randevu Alın