Sitede Ara

Diş Kaplama Çeşitleri Nelerdir?

Bu yazımızda diş kaplama çeşitleri hakkında merak edilen; diş kaplama çeşitleri nelerdir ve diş kaplama neden kullanılır gibi soruların yanıtını bulabilirsiniz. İyi okumalar dileriz.

Diş Kaplama Çeşitleri

Diş kaplama, dişin yüzeyinde oluşan renk bozukluklarını, çürükleri ve olası şekil bozukluklarını gideren dişin ön yüzeyine yapılan medikal bir diş estetiği işlemidir. Kaplama diş işlemi yapılırken farklı maddeler kullanılabilir. Bu maddeler seçilirken; dişin yapısı, yaptıracak kişinin yaşı ve dişte oluşan rahatsızlıklar gibi etkenler göz önünde bulundurularak kaplamada kullanılacak maddenin cinsi belirlenir.

En İyi Diş Kaplama Çeşitleri 

Gülüş estetiği kapsamında uygulanan diş kaplama çeşitleri; metal altyapılı porselen diş kaplama, empress diş kaplama, kompozit diş kaplama, porselen kaplama ve zirkonyum diş kaplama olarak ayrılmaktadır. Tedavi sırasında hastaya uygulanacak kaplama diş çeşidi; hastanın ihtiyacı ve talepleri doğrultusunda belirlenir. Dişte kaplama çeşitleri ise kaplamanın yapıldığı malzemeye göre farklılaşmaktadır. 

Diş kaplama çeşitlerinde birkaçı şu şekildedir; 

Metal Altyapılı Porselen Diş Kaplama

Metal destekli porselen diş kaplama arka dişlerde köprü protezi olarak kullanılır. Metal alaşımı dişin altında altyapı olarak kullanılır. Diş gülüşü estetiği için uygun bir kaplama türü değildir.

Empress Diş Kaplama

Empress diş kaplamalarında herhangi bir metal kaplama kullanılmaz. Porselen kaplamayı daha dayanıklı hale getirmek için porselen kaplamanın üzerine cam seramik koyulmaktadır. Çoğunlukla gülüş estetiğini desteklemek için kullanılır. 

Kompozit Diş Kaplama

Kompozit diş kaplaması, diş estetiği kapsamında ve diş yapısındaki deformasyonları gidermek amacıyla yapılır. Ayrık dişlerin doldurulması için de tercih edilir. İnce yapılı kompozit diş kaplama dışarıdan bakıldığında belli olmaz. 

Zirkonyum Diş Kaplama

Zirkonyum diş kaplama, seramik ve porselen maddesinin bir araya gelmesiyle elde edilen bir kaplama diş çeşididir. Taç kuron olarak da bilinen bu kaplama çeşidi, genel olarak çürük dişlere sahip olan hastaların tedavisinde ve gülüş estetiğini desteklemek için kullanılmaktadır. Buna ek olarak, taç kuron kaplama, yapısı gereği beyaz bir görüntüye sahip olup kesinlikle metal alaşımlı değildir.

Beyaz yapıda olması sebebiyle tedavi amacı güdüldüğünden dolayı daha çok arka diş kaplamasından kullanılmaktadır. Ayrıca diş eti uyumu maksimum seviyede olduğundan dolayı kaplama dişin yapaylığını hissetmezsiniz. Zirkonyum diş kaplamada dikkat etmeniz gereken tek nokta, bakımını ihmal etmemenizdir. Zirkonyum kaplamanın beyaz yapısı nedeniyle sararmalara çabuk meyillidir. Bu saf beyazlığı korumak için zirkonyum kaplamalarınızı özenle temizlemeniz gerekmektedir.

Porselen Diş Kaplama

Yaprak lamine olarak da bilinen porselen diş kaplama, kişinin çeşitli nedenler ile diş yapısında işlevini kaybetmesi durumunda yapılan bir uygulamadır. Bu yöntem sayesinde kişinin diş yapısında oluşan tüm estetik ve işlevsel bozukluklar iyileştirilir.

Diş porselen kaplamanın ana maddesi olan porselen sayesinde dişin yüzeyini daha fazla güçlendirerek, diş yüzeyinde oluşabilecek aşınmaların önüne geçer. Böylece kullanım süresi diğer kaplamalara göre daha uzun olur. Porselen diş kaplama yaptıranları incelediğimizde, genel olarak dişin doğal gözükmesini istediklerini, dayanıklı kaplama dişlere sahip olmayı ve ekonomik olmasını istediklerini söyleyebiliriz. 

Diş kaplama sürecine başlamadan önce diş doktoruyla mutlaka ön görüşme sağlayın. Bu ön görüşme sürecinde ağız ve diş kemiği yapınızı ayrıntılı bir şekilde incelenir. İncelemeler sonucunda ağız şeklinize en uygun diş kaplaması belirlenir. Diş kaplama çeşitleri ve tedavisi hakkında daha fazla bilgi edinmek için “Gülüş Estetiği” sayfamızı ziyaret edebilir; kliniğimizi ziyaret edebilirsiniz. 

Sıkça Sorulan Sorular

Arka dişler için hangi kaplama çeşidi daha uygundur?

Zirkonyum kaplama, sağlam yapısı nedeniyle arka dişler için daha uygun olan tedavi yöntemidir. 

Ön dişlere hangi kaplama yapılır?

Ön dişlerde porselen kaplama tercih edilir. Bunun en temel nedeni, normal diş rengiyle birebir uyum sağlaması ve oldukça dayanıklı sert bir yapıda olmasıdır.

Diş kaplama hangisi daha iyi? / En iyi diş yapımı hangisi?

Zirkonyum kaplama ve porselen kaplama; diş kaplama tedavisinde en çok kullanılan tedavi yöntemlerindendir. 

Kaç çeşit diş kaplama türü vardır?

Dişte kaplama çeşitleri 5 tanedir. Diş kaplama çeşitleri; zirkonyum kaplama, kompozit diş kaplama, empress diş kaplama, porselen kaplama ve metal altyapılı porselen diş kaplama olarak ayrılır. 
Mesaj Gönder

Bize Ulaşın

Hızlı İletişim

Hemen Bizimle İletişime geçin

Online Randevu

Randevu Alın