Sitede Ara

Diş Kaplamaların Ömrü

Diş kaplama, zarar gören dişlerin onarılması ve estetik bir gülüş amacıyla uygulanan tedavi yöntemlerinden biridir. Tedaviyle ağız ve diş yapısı iyileştirilerek özgür gülüşler elde edilir. Bu yazımızda ise tedavide en çok merak edilen diş kaplamalarının kalıcılığına ve diş kaplamalarının ömrünün uzatılması için yapılması gereken noktalara değineceğiz. İyi okumalar dileriz. 

Diş Kaplama Ömrü Ne Kadar?

dis-kaplamalarin-omru-ne-kadar (1)
Diş Kaplama Ömrü Ne Kadar?

Diş kaplamaların ömrü; kişinin gündelik hayatına, bakıma verdiğe öneme ve ağız yapısına göre değişmektedir. Ancak genel olarak kaplama tedavisinde ortalama bir kullanım ömrü mevcuttur. Doğru bir bakım ile tedavinin ömrü 15 yıla kadar devam etmektedir. Diş kaplamaların ömrünün uzatılmasına fayda sağlayacak etkili bir yöntemler bulunmaktadır. Kaplamaların kalıcılığı; ağız bakımı ve hijyeni ile doğrudan ilgilidir. Düzenli olarak yapılan ağız ve diş sağlığı bakımı kaplamaların ömrünü uzatır. 

Diş kaplamanın ömrünü etkileyen faktörlerden biri de diş eti sağlığıdır. Kaplama zaman içerisinde diş yapısında meydana gelen deformasyonlar ve hastalıklardan etkilenir. Örneğin diş eti çekilmesi yaşayan kişinin kaplamaları da güçsüzleşebilir. Dolayısıyla diş eti sağlığına dikkat etmek; tedavinin etkisini de güçlendirecektir. 

Diş kaplamaların ömrü, uygulama yöntemine göre farklılaşmaktadır. Tedavi yöntemi olarak genellikle porselen kaplama ve zirkonyum kaplama tercih edilir. Kaplama diş yapımında uygulanan materyaller, dayanıklılık açısından farklılaşmaktadır. Bu sebeple zirkonyum kaplamanın ömrü ile porselen kaplamanın ömrü aynı değildir. 

Etkili ve uzun ömürlü diş kaplama tedavisi için uygulamaların uzman diş hekimi tarafından; hijyenik kliniklerde gerçekleşmesi gerekmektedir. Diş kaplama tedavisinde; kaplama malzemesinin dayanıklı olması, diş hekiminin deneyime sahip olması, tedavinin uygun olarak planlaması ve işlem sonrası düzenli kontrollerin sağlanması; kaplamalarda uzun ömürlü, kalıcı bir kullanım sağlar. 

Zirkonyum Kaplamanın Ömrü Ne Kadardır? 

Gülüşleri güzelleştirmek ve diş sağlığı için zirkonyum kaplama yapılır. Bilgisayar destekli sistemler tarafından yapılan zirkonyum kaplama; çatlama, kırılma ve oksitlenmeye karşı dirençlidir. Yarı geçirgen yapısı sayesinde ışığı geçirir ve doğal diş yapısına uyum sağlar. Zirkonyum daha dayanıklı bir maddeden yapıldığı için kullanım ömrü diğer kaplama türlerine göre daha uzundur. Üretim materyali yüksek koruma sağlar. Kırılmalara ve darbelere karşı oldukça dayanıklıdır. 

Zirkonyum kaplama ömrü, kişinin ağız ve diş sağlığına ne kadar özen gösterdiği ile ilgilidir. Diş eti sağlığı korunduğu takdirde kaplamanın ömrü 15 seneye kadar etkisini sürdürür. 

İhtiyaca göre kaplamalar birkaç ayda bir doktor tarafından kontrol edilmelidir. Muayene sırasında olası hastalıkların önüne geçilebilir, kaplamaların bakımı yapılır ve uzun ömürlü bir kullanım sağlanır.

Porselen Kaplama Kaç Yıl Dayanır?

Porselen kaplama, diş yapısında meydana gelen yıpranmalar ve renklenmeler sonucunda uygulanan bir tedavidir. Dişlere doğal bir görünüm verdiği için estetik gülüş kapsamında tercih edilen tedavi yöntemlerinden biridir. İşlem dişlere tek tek uygulanır. Kaplama sonucunda düşlerdeki gibi doğal ve beyaz gülüşlere kavuşulur. 

Porselen kaplamaların ömrü, uzmanlar tarafından ortalama olarak 5 ila 10 yıl kadar nitelendirilmektedir. Kaplamanın kalıcılık oranı kişinin ağız ve diş sağlığına ne kadar önem verdiği ile ilgilidir. Porselen kaplama aşınmaya karşı dayanıklı bir yapısı vardır ancak zaman içerisinde bakım gerektirir. Bu sebeple düzenli olarak diş hekimi tarafından bakımları yapılmalıdır. 

Diş Kaplamalarının Ömrü Nasıl Uzatılır?

dis-kaplamalarin-omru-nasil-uzatilir (1)
Diş Kaplamalarının Ömrü Nasıl Uzatılır?

Diş kaplama uygulamaları aşınmalara ve yıpranmalara karşı dirençli bir tedavi şeklidir. Diş yapısının görünümünü güzelleştirmek ve işlevlerini arttırmak amacıyla uygulanır. Diş kaplama uzun ömürlü bir tedavi yöntemidir ancak kaplama dişlerin zaman içerisinde yıpranması normaldir.  Uzun yıllar boyunca tedavi etkisinin ilk günkü gibi olması için yapılması gereken ayrıntılar bulunmaktadır.  Diş eti sağlığı, kaplamanın ömrünü etkileyen en önemli faktördür. Bunun yanı sıra kaplamaların bakımı, normal diş bakımıyla aynı özelliklere sahiptir. Uzun ömürlü diş kaplaması için ağız ve diş sağlığında uygulanması gereken aşamalar şu şekildedir: 

  • Diş kaplamalarının ömrünün uzatılması için özen gösterilmesi gereken en önemli noktalardan biri diş sağlığına dikkat etmektir. Günlük diş bakımı rutini; 2 kere diş fırçalama, gargara yapımı ve diş ipi kullanımını içermelidir. Diş temizliği yapılırken kaplamalara; diş eti bakımına dikkat edilmelidir. 
  • Yaşam tarzındaki beslenme alışkanlıkları dişlerin sağlığını doğrudan etkiler. Sert yiyeceklerin, aşırı sıcak ve soğuk içeceklerin tüketilmesi diş yapısının dolayısıyla kaplamaların zarar görmesine sebep olabilir. Alkol ve sigara kullanımı ise uzun vadede kaplamalarda renklenmeye yol açabilmektedir. 
  • Diş kaplamaları, düzenli temizlenmediğinde diş yapısında plak oluşumuna ve çürümeye neden olabilir. Düzenli ağız bakımı ve temizliği ile diş kaplamalarının altındaki bölgenin çürüme olasılığı en aza indirilir. 
  • Dişlerin sıkılması ve diş gıcırdatma, kaplamaları olumsuz olarak etkilemektedir. Uzun vadede dişleri sıkmak, kaplamaların yıpranması ve çatlamasına sebep olabilir. Diş sıkmasından kaçınmak için uyku sırasında gece plağı kullanılabilir. 
  • Uzun ömürlü diş sağlığı için diş hekimi muayenesine düzenli olarak gidilmelidir. Diş hekimi tarafından kontrollerin düzenli olarak yapılması; olası diş hastalıklarının önüne geçilmesine imkan sağlar. Muayene sırasında erken teşhisi yapılan hastalıklar ilerlemeden iyileştirilir. Diş yapısı inceleyerek kaplamaların gerekli bakımlarını ve onarımları yapılır. 

Kaplama Dişler Ne Zaman Yenilenmeli?

Kaplama Dişler Ne Zaman Yenilenmeli?
Diş Kaplamaların Ömrü

Diş kaplama tedavisinin, düzenli bakım ve sağlıklı bir yaşam tarzı benimsenildiğinde etkisi uzun yıllar boyunca devam eder. Ancak diş kaplamanın yüzeyinde zamanla aşınmalar meydana gelebilir. Aşınma ve yıpranmanın oranı kişiye göre değişmektedir. Yıpranan kaplama değiştirilmezse uzun vadede diş çürüğüne neden olmaktadır. Bu sebeple aşağıda yer alan durumlar söz konusuyla kaplamanın yenilenmesi gerekmektedir: 

  • Kaplama diş eti ile orantılı değilse,
  • Ağız kokusu mevcutsa,
  • Diş etlerinde hassasiyet varsa,
  • Kaplamalarda renklenme başladıysa,
  • Kaplamalarda çatlak veya kırılma varsa,
  • Diş etlerinde kanama yaşanıyorsa diş kaplamamanın yenilenmesi gerekmektedir. 

Porselen diş kaplama ve zirkonyum diş kaplama hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili bağlantılara tıklayabilirsiniz. Uzman diş hekimleri tarafından profesyonel bir diş tedavisi için Antalya Panoramik Diş Kliniğinden randevu alabilirsiniz. 

Sıkça Sorulan Sorular

Kaplama yapılan diş çürür mü?

Kaplama uygulanan dişler zaman içerisinde çürüyebilir. Ancak kaplama dişlerin etrafına yapıldığı için çürüme diş dokusunda meydana gelir. Kaplamaların temizliği düzenli olarak yapıldığı takdirde; kaplamanın içerisinde çürüme riski düşüktür. 

Diş kaplama kalıcı mı?

Diş kaplama, kalıcı bir tedavi yöntemidir. Kişinin beslenme ve ağız bakımı alışkanlıklarına göre diş kaplamanın kalıcılığı 10-15 yıl arasında devam eder

Diş kaplama ne kadar sağlıklı?

Diş kaplama, ağız yapısında meydana gelen deformasyonları gidermek amacıyla yapılan sağlıklı bir tedavi yöntemidir. Kaplama dişler, renklenmelere ve yıpranmalara karşı uygulanır. Diş kaplama hekim tarafından lokal anesteziyle yapılır ve ağrısız bir işlemdir. 

Zirkonyum kaç yıl dayanır? 

Zirkonyum sağlıklı bir ağız yapısında 15 yıla kadar dayanır. Zirkonyumun dayanıklılığını desteklemek için düzenli olarak ağız ve diş bakımı yapılmalıdır. 

Zirkonyum diş ömrü bitince ne olur? 

Zirkonyum dişin ömrü bitince işlemin tekrarlanması gerekir. Zirkonyum diğer kaplama yöntemlerine göre daha uzun ömürlü kullanım sağlar. Uzun yıllar boyunca dış etkenlerden dolayı kaplamın gücü zayıflayabilir bu durumda tekrar yapılması tavsiye edilir. 

Porselen kaplama düşer mi?

Porselen kaplama özel yapıştırıcılar aracılığıyla dişe sabitlenir. Nadir olarak da gerçekleşse de porselen kaplama düşebilir. Düşme yapıştırıcı çözülmesiyle gerçekleştiyse eğer hemen geri yapıştırılabilir. Ancak kaplama çürüme ve kırılma gibi durumlarda düştüyse yeniden yapılmalıdır. 

Porselen kaplama sağlam mı?

Porselen kaplama sağlam bir yapıya sahiptir. Doğal ve yüksek dirençli yapısı, dişleri korumak amacıyla tasarlanmıştır. 

Mesaj Gönder

Bize Ulaşın

Hızlı İletişim

Hemen Bizimle İletişime geçin

Online Randevu

Randevu Alın