Sitede Ara

Hamilelikte Diş Tedavisi

Bu haftaki yazımızda hamilelikte diş sağlığı ile ilgili bütün bilgileri sizler için derledik. Yazının içeriğinde; Hamilelik sırasında diş tedavisi yapılır mı?, Hamileyken diş tedavisi olur mu?, Hamile olan diş dolgusu yaptırabilir mi?, Hamile iken anestezi almak bebeğe zarar verir mi?, Diş röntgeni hamileliği etkiler mi?, Hamilelikte iltihaplı diş çekilir mi? gibi hamilelerin diş sağlığı konusunda merak ettiği bütün soruların cevaplarını bulabiliriz. İyi okumalar dileriz. 

Hamilelik Öncesi Diş Bakımı Neden Önemli?

Hamilelik öncesi anne adayının sağlık durumu hem bebeğin gelişimi hem de anne adayının rahat bir gebelik yaşaması için dikkat edilmesi gereken rutinleri kapsar. Anne adayının ağız ve diş sağlığı bu süreçte öne çıkan rutin kontroller arasında yer alır. Hamilelikte yaşanan hormonal değişiklikler vücut ve diş sağlığını doğrudan etkiler. Bu sebeple hamilelikte diş sağlığını korumak için gebelik öncesi mutlaka diş taraması yapılmalıdır.

Hamilelikte Diş Tedavisi Yapılır mı?

Hamilelikte ağız sağlığının korunması, gebenin genel sağlığı ile doğrudan bağlantılıdır. Hamile kadınlar, rutin diş bakımlarını aksatmadan yaptırmalıdır. Hamileliğin her döneminde diş tedavisi güvenlidir. Diş röntgeni çektirmek, diş taşı temizliği, diş dolgusu, diş çekimi, kök düzeltme, lokal anestezi uygulaması da dahil olmak üzere ağız sağlığı bakımında uygulanacak her tedavi yöntemi hamileler için araştırmalara göre güvenli yollardır.

Diş tedavisi, hamilelik sırasında güvenli olduğu gibi uzmanlar tarafından diş muayenesi sıklıkla tavsiye edilmektedir.Hamilelik sırasında tedavi edilmeyen çürük dişler sonrasında daha karmaşık ve zorlu süreçlere yol açar. Bu sebeple hamilelikte geciktirmeden diş tedavileri hızlıca yapılmalıdır. 

Gebelikte Diş Tedavisi Nasıl Olmalı? 

gebelikte-dis-tedavisi-nasil-olmali
gebelikte-dis-tedavisi-nasil-olmali

Gebelikte diş problemlerinin tedavisi, beklemekten daha güvenli bir yoldur. Meydana gelebilecek bir enfeksiyon problemi hem hamileler açısından hem de bebek açısından risk taşımaktadır. Bu nedenle hamilelikte diş sağlığının gözetilmesi için gebelik öncesi mutlaka diş taraması yapılmalıdır. Hamileyken diş temizliği önerilen bakımlardan biridir. Hamilelik diş eti iltihabının önüne geçmek için düzenli olarak diş temizliği yapılmalıdır. Diş tedaviniz sırasında diş hekimine ve teknisyene kaç aylık hamile olduğunuzu bildirmeniz gerekir. Diş hekiminiz hamilelik sürecine bağlı olarak en iyi tedavi yöntemini belirleyecek ve ek tedavilerin gerekli olup olmadığına karar verecektir.

Hamilelerde Diş Tedavileri Ne Zaman Yapılmalıdır?

Hamileliğin ilk üç ayında; bebeğin organları gelişim aşamasında olduğu için bu dönemde diş tedavileri tavsiye edilmez. Ancak anne adayında yoğun bir diş ağrısı mevcut ise jinekolog danışmanlığında diş muayenesine gidilmesinde sakınca bulunmamaktadır. Hamileliğin 3. & 6. ayları bulantıların meydana geldiği; dolayısıyla ağız ve diş rahatsızlıklarının ortaya çıkabileceği dönemdir. Bu dönemde diş taşı temizliği yaptırmak hamilelikte diş sağlığı açısından gereklidir. Hamileliğin son üç ayında ise gerekli olmadığı sürece diş tedavisi pek uygulanmaz. 

Gebeliğin Diş Sağlığı Üzerindeki Etkisi Nedir?

Gebelikte hormonal değişikliklerden dolayı yaygın olarak görülen diş rahatsızlıkları arasında; diş eti iltihabı ve hamilelik givintisi olarak bilinen diş eti şişmesi bulunmaktadır. Ayrıca gebelikte aşerme ve kusma sebebiyle ağızdaki asitin artması sonucu diş çürüğü meydana gelebilir. Gebelik döneminde yaşanan aşerme ve sabah bulantıları, ağızdaki asit oranın artmasına neden olur. Asidik yap, diş dokusuna dolayısıyla diş etlerine zarar verir. Diş yüzeylerini aşındıran asitler dişte hassasiyet oluşturur. 

Gebelikte genellikle beslenme alışkanlıkları değişmeye başlar. Aşermeye ve bebeğin gelişimi için sık sık tüketilen besinler ağız hijyenini etkileyebilir. Hormonal değişiklikler ağız yapısındaki salgılara etki ederek tükürük akışının hızını değiştirir. Gittikçe azalan tükürük diş ve çevresinin sağlığını olumsuz yönde etkiler. Bu nedenle gebelik döneminde anne adayının sağlığının iyi; bebeğin gelişiminin eksiksiz olması için hamilelikte diş bakımına dikkat edilmelidir. Diş eti iltihabı ve çürük diş riskine karşı gebelikte kişi diş sağlığına özen göstermelidir. Gün içerisinde düzenli olarak dişler fırçalanmalı; gargara ve diş ipi kullanılmalıdır.

Diş Çürüğü Bebeğe Zarar Verir mi?

Diş çürüğü enfeksiyona yol açarsa bebeğe zarar verebilir. Hamilelikte tedavi edilmeyen diş çürüğü bebeğin gelişimini etkileyebilir. Diş çürükleri anne adayının ağzında enfeksiyona neden olur. Dolayısıyla ağız içindeki enfekte olmuş bakteriler sindirim sistemi yoluyla bebeğe aktarılabilir. Diş çürüğünün bebeğin gelişimine engel olmaması için hamilelik öncesi ve sonrasında mutlaka diş muayenesi yaptırılmalı; çürükler en kısa zamanda tedavi edilmelidir. 

Hamilelikte Diş Problemleri Artar mı? 

Hamilelikte diş problemleri sağlıksız beslenme ve yetersiz diş bakımı nedeniyle artar. Anne adayının vücudunda meydana gelen hormonal değişiklikler, diş etinde hassasiyete yol açabilir. Dolayısıyla düzenli olarak diş bakımı yapılmadığı takdirde diş problemlerinde artış gözlemlenebilir. 

Hamilelikte Diş Sağlığını Korumak için Öneriler

  • Hamilelik öncesi mutlaka diş muayenesi yaptırılmalıdır. 
  • Hamilelik döneminde yeterli miktarda fosfor ve kalsiyum alımı diş sağlığı açısından faydalıdır. Bebeğin gelişimini desteklemek ve anne sağlığı için hamilelikte 1200 – 1500 mg kalsiyum alınması; süt ve süt ürünleri, et, balık ve yumurta gibi gıdaların tüketilmesi tavsiye edilir. 
  • Bebeğin diş gelişimi hamileliğin 5. ve 6. haftalarında başlar. Dolayısıyla bebeğin diş gelişimi için dengeli ve sağlıklı beslenmek önemlidir.
  • Anne adayı gün içerisinde öğünlerden sonra mutlaka dişlerini fırçalamalıdır. Diş bakımına gargara ve diş ipi kullanımı eklenmelidir.
  • Diş etlerinde kanama olsa dahi dişler fırçalanmalıdır.
  • Hamilelikte diş röntgeni çekilmemelidir.
  • Acil değilse diş tedavileri hamileliğin ilk 3 ayından sonra yapılmalıdır.
  • Ağrı kesici ve antibiyotik gibi ilaçlar doktor kontrolünde alınmalıdır. 

Hamilelikte ağız ve diş sağlığı anne adayının sağlığı ve bebeğin gelişimi açısından önemlidir. Bu sebeple hamilelik öncesi rutin diş kontrolleri yaptırılmalıdır. Hamilelikte diş tedavisi alanında uzman diş hekimleri tarafından uygulandığı takdirde güvenlidir. Antalya Panoramik Diş Kliniği anne adaylarına profesyonel bir diş tedavisi hizmeti sağlamaktadır. Rutin diş kontrolleriniz ve tedavileriniz için kliniğimizi ziyaret edebilir; form aracılığıyla randevu oluşturabilirsiniz. 

Sıkça Sorulan Sorular

Gebelikte diş sorunları nasıl önlenir?

Gebelikte diş sorunları düzenli ağız ve diş bakımı, sağlıklı beslenme ve rutin diş muayenesi kontrolleri ile önlenir.

Gebelikte yapılmayan diş tedavileri hangileridir?

Acil durumlar haricinde gebelikte diş röntgeni çekilmez. Rutin ve gerekli diş tedavileri haricinde diş beyazlatma gibi kozmetik tedaviler doğum sonrasına bırakılır. 

Diş ağrısı olan gebelere nasıl tedavi uygulanıyor? 

Diş ağrısı olan gebelere rutin diş muayeneleri uygulanır. Gebenin acil bir diş rahatsızlığı yoksa kanal tedavisi, diş çekimi gibi işlemler doğum sonrasına ertelenir. 

Gebelere kanal tedavisi yapılıyor mu?

Evet, gebelere kanal tedavisi yapılır. Son teknoloji cihazlar sayesinde gebelere uygulanan kanal tedavisi güvenli bir yöntemdir. 

Hamilelikte diş ağrısına hangi ilaç?

Hamilelikte diş ağrısı için ilaç diş hekimi tarafından verilir. Anne adayının sağlığına uygun ilaç seçimi doktor tarafından belirlenmelidir. ,

Hamilelikte dişe anestezi yapılır mı? Lokal anestezi bebeğe geçer mi?

Hamilelikte dişe anestezi yapılır. Diş tedavisinde kullanılan lokal anestezi bebeğe geçmez. Araştırmalara göre diş tedavisi sırasında kullanılan lokal anestezi hamileler için güvenli bir işlem olarak kanıtlanmıştır.

Hamilelikte diş ağrısına ne iyi gelir?

Hamilelikte diş ağrısı için öncelikle diş hekimine gidilmelidir. Hamilelikte kullanılacak ağrı kesici ve uygulanacak tedavi yöntemleri uzman diş hekimi kontrolünde karar verilmelidir.

Hamilelikte dişçiye ne zaman gidilir?

Hamilelikte dişçiye hamilelik öncesi ve hamileliğin 3. ve 6. ayları arasında gidilir.

Hamilelikte diş ağrısı hangi vitamin eksikliğinden olur?

Hamilelikte diş ağrısı, D vitamini eksikliğinden kaynaklı meydana gelebilir.

Diş ağrısı erken doğuma sebep olur mu?

Diş ağrısı erken doğuma sebep olmaz. Ancak gebelikte tedavi edilmeyen diş rahatsızlıkları, bebeğin gelişimini olumsuz yönde etkileyebilir. Bebeğin gelişimi için Gebelik diş ve diş eti sağlığına dikkat edilmelidir. 

Hamilelikte diş çekimi bebeğe zarar verir mi?

Hamilelikte diş çekimi bebeğe zarar vermez. Diş çekimi sırasında kullanılan lokal anestezi miktarı araştırmalara göre güvenli olarak kabul edilir ve bebeğin gelişimi açısından riskli değildir. 

Diş dolgusu bebeğe zarar verir mi?

Hayır, diş dolgusu bebeğe zarar vermez. Ancak gebelik sırasında yapılacak bir diş dolgusunun malzemeleri dikkatli bir şekilde seçilmelidir. Gebelerin diş dolgularını bulantıların azaldığı bir dönemde yaptırması ise tavsiye edilir.

Hamilelikte diş ağrısı için hangi antibiyotik kullanılır?

Hamilelikte ilk 3 ay bebeğin organları gelişmeye başlar. Dolayısıyla antibiyotik gibi ilaçlardan kaçınmanız tavsiye edilir. 

Mesaj Gönder

Bize Ulaşın

Hızlı İletişim

Hemen Bizimle İletişime geçin

Online Randevu

Randevu Alın