Bir veya birden fazla diş eksikliklerinde, dişler ve dokular-damaklar tarafından desteklenen, plastik ve/veya metalden yapılan ve hasta tarafından takılıp çıkartılabilen protezlerdir.
Alt çenede, bir taraftan diğer tarafa, üst çenede yine bir yandan diğer tarafa damağı kaplayarak uzanır. Bu tür protezlerin tutuculuğu ağızda mevcut bulunan dişlere gelen ve özel tasarlanan kancalar (kroşeler) ve/veya hassas tutucular ile sağlanır. Protezler ile ilgili her türlü planlama, hekiminiz tarafından yapılır. Protezler, hem klinik hem de laboratuvar işlemlerini bir arada yürüterek hazırlanır.
Bölümlü protezinize başlamadan önce, proteziniz ile ilgili bazı hazırlıkların yapılması gerekebilir. Protezinize destek olacak dişlerinize sabit protez uygulamaları veya diş düzeltmeleri ya da diş yüzeylerinde “tırnak yeri” denilen küçük alanların hazırlanması gerekebilir.
Hareketli bölümlü protezlerinizin dişli prova adı verilen randevu aşamasında hekiminiz tarafından, sizin çene boyutlarınız ve şekli, ten renginiz, yaşınız gibi özelliklerinizi de dikkate alarak bilimsel verilere göre seçilmiş dişlerle protezinizin bitim öncesi halini göreceksiniz. Mümkünse, randevunuza bir yakınınızla gelmeniz ve birlikte karar vermeniz ve varsa beklentilerinizi önceden açıklamanız önerilir.
Bölümlü protezlerin kancaları veya hassas tutucu parçaları kullanıma bağlı olarak zamanla işlevini kaybedebilir ve protezlerde gevşeme meydana gelir ve tutuculuğu azalır. Bu sorun hekiminiz tarafından giderilir. Ancak ek bir maliyet getirebilir.
Özellikle dişler çekildikten sonra ilk aylar iyileşme aşaması devam eder ve damaklar değişir. Bu arada protezler yapıldıysa, iyileşme tamamlandıktan sonra protezler gevşer. Bu nedenle astarlama veya besleme işleminin yapılması gerekebilir.
Protezleriniz ve dişlerinizin temizliği için size önerilen ağız bakımını mutlaka uygulamanız gerekir. Protezlerinizi gün içinde, size belirtilen süre kadar kullanmalısınız. Kullanmadığınız zamanlarda protezlerinizi içinde temiz su bulunan bir kapta bekletiniz. Protezlerin kuru kalması protezdeki maddenin bozulmasına yol açar.
Protezlerinizin bitiminden sonra düzenli olarak (altı ayda bir) hekiminize kontrole gelmeniz gerekir. Bu kontrollerde sizin fark edemediğiniz küçük sorunlar daha büyük sorunlara dönüşmeden giderilir.
Bize Ulaşın
Hemen Bizimle İletişime geçin
Randevu Alın