Sitede Ara

Kırık Diş Tedavisi

Bu yazımızda kırık dişler hakkında merak edilen konuları değineceğiz. Yazının içeriğinde; Sallanan diş yerine oturur mu? Kırılan diş düzelir mi? Kırık dişe ne yapılır? Kırık diş tedavi edilmezse ne olur? Kırık diş tedavisi acıtır mı? Kırılan dişin yerine yenisi çıkar mi? Diş neden parça parça kırılır? gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz. İyi okumalar dileriz.

Diş Kırılması Nedir? 

Kırık diş, diş yapısında çatlakların oluşmasıdır. Kimi zaman çatlak dişin herhangi bir belirtisi yoktur. Diş hekimi muayenesi sırasında kendini belli eder. İleri seviyede kırılan dişler ise tedavi edilmediği takdirde enfeksiyona ve diş kaybına yol açmaktadır. Kırık diş; dişin yüzeyinde, dişin orta tabakasında ve kökünde meydana gelir. Diş kırığı bu tabakların bir bölümünü ya da tamamını derinden etkileyebilir. Kırık diş tedavisi ise çatlakların nerede olduğuna ve şiddetine göre uygulanır. 

Dişler Neden Kırılır?

Diş kırılması, ağız yapısının hem işlevi hem de estetiği açısından bir problemdir. Diş minesi, dayanıklı bir yapıya sahip olmasına rağmen bazı durumlarda yıpranmalar ile karşı karşıya kalabilir. Dişlerde kırılmaya neden olan başlıca etken ağıza alınan darbelerdir. Kaza yapılması; düşme sırasında dişlere darbe alınması dişlerin kırılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Diş sağlığının gözetilmemesi durumunda diş minesi zayıflayarak diş yapısında çatlamalara ve kırılmalara neden olur. Sert yiyecekler ile dişlerin zorlanması, çürük dişler, asitli, aşırı sıcak ve soğuk içecekler, reflü, yeme bozuklukları, sigara ve alkol kullanımı, aşırı şeker tüketimi sonucu diş minesinde oluşan aşınmalar ve yıpranmalar da diş kırılmasının nedenleri arasında yer almaktadır. 

Diş Kırılmasının Belirtisi Nelerdir? 

Diş kırılmasının belirtileri, çatlak ve kırığın şiddetine göre değişmektedir. Bazı durumlarda kırık dişler kendini belirgin bir semptomda göstermez. Ağrıya neden olmayan kırık ve çatlaklar diş muayenesi sırasında kendini belli eder. Ancak yaygın olarak diş kırılmasının belirtileri şu şekildedir:

  • Dişlerde hassasiyet oluşması,
  • Ağrı ve sızı hissedilmesi,
  • Kırık dişin etrafında şişlik meydana gelmesi,
  • Dişin yüzeyinde keskin bir yapı oluşması diş kırılmasının belirtileri arasında yer almaktadır.

Diş Kırılması Anında Ne Yapmalısınız? 

Dişlerin kırılması durumunda en kısa zamanda diş hekimine gidilmesi gerekir. Dişte tedavi edilmeyen kırık ve çatlaklar uzun vadede dişlerin çürümesine ve çekilmesine yol açabilmektedir. Diş kırıldığı anda, ılık su ile bölge özenle temizlenmelidir. Enfeksiyon oluşmasının önüne geçmek için tuzlu su ile gargara yapılmalıdır. Kırık diş ise yapıştırılmak üzere temizlenerek kuru ve temiz bir kapta diş hekimine götürülmelidir. Darbe sonucunda dişlerde kırık meydana gelirse şişen bölgeye buz kompres uygulanabilir. Ağrının geçmesi için ilaç kullanılabilir. 

Diş Kırılması Çeşitleri Nelerdir?

Diş kırılması; kaza, düşme, sert yiyeceklerin ısırılmasıyla dişlerin zorlanması ve diş gıcırdatma refleksi sebebiyle meydana gelmektedir. Dişlerdeki kırığın boyutu ve şekline göre çeşitleri ise farklılaşmaktadır. Yaygın olarak bilinen diş kırılması çeşitleri aşağıdaki gibidir:

Çatlak: Dişin yüzeyinden diş etine kadar, dikey şeklinde çatlayan dişler kolayca tedavi edilebilir. Çatlak diş etine temas ediyorsa eğer dişlerin çekilmesi gerekebilir.

Kesikler: Diş yüzeyinde darbe sonucu kesik oluşumu ve dişin parçalara ayrılması söz konusu olabilir. Diş yapısının sadece ucunun kırılması, ağızda hassasiyete yol açmaktadır.

Kırık Kök: Diş etinin altına kadar dişlerin kırılması, tedavi edilmediği takdirde dişlerin ikiye ayrılmasına sebep olur.

Diş Minesindeki Çatlaklar: Diş minesinde oluşan çatlaklar, ağrıya sebep olmazken dişlerin zayıflamasına neden olur. 

Kırık Diş Nasıl Tedavi Edilir?

Kırık diş tedavisi, kişiye özelleştirilmiş şekilde diş hekimi tarafından uygulanır. Çatlak ve kırığın şiddetine göre farklı tedavi yöntemleri bulunur. Kırık dişlerin boyutu, hastanın ihtiyaçları ve beklentileri çerçevesinde kırık diş tedavisi yöntemleri arasından tercih yapılır.  

Kırık Diş Tedavisi Yöntemleri

Kırık Diş Parçasının Yerine Yapıştırılması

Kırık dişler hızlı bir müdahale ile yerine yapıştırılabilir. Kırık diş parçası hızlı bir şekilde temizlenerek diş hekimine götürülmelidir. Lokal anesteziye gerek kalmadan kolayca kırılan diş dokusu yerine eklenebilir ve güçlendirilir. Yapıştırma yöntemi teknik bilgi ve uzmanlık gerektirir. Bu yüzden alanında uzman bir diş hekimine gidilmesi tavsiye edilir. 

Estetik Dolgu veya Bonding Tedavisi

Kırık dişin estetik kompozit dolgu ile tedavisi yaygın olarak tercih edilen yöntemler arasında yer alır. Sağlıklı bir yöntem olup uzun süreli kullanım sağlar. Estetik dolgu tedavisinde kırılan veya çatlayan diş dolgu ile güçlendirilir. Diş rengine benzeyen bir dolgu maddesi kullanılır. Bonding tedavisi ise özellikle ön dişlerde meydana gelen çatlakların tedavisinde uygulanır.

Kuron Tedavisi

Kuron tedavisi, dişin ileri seviyede çürümesi ve bir kısmının parçalanarak kırılması durumunda uygulanır. Tedavi kapsamında dişin zarar gören kısmı öncelikle yontulur. Diş iyice temizlendikten sonra kaplama uygulanır. Tedavinin içeriğine göre; zirkonyum kaplama, metal kaplama, seramik ve porselen kaplama tercih edilir. 

Laminate Veneer (Yaprak Porselen) Tedavisi

Laminate veneer kaplama, ön dişlerin kırıldığı durumlarda uygulanan tedavi yöntemidir. Kırık ve çatlak diş tedavilerinde en sık tercih edilen kaplama çeşididir. Lamine kaplama, kırık dişin doğal görünümlü olacak şekilde onarılmasını sağlar. Yaprak porselen hakkında daha ayrıntılı bilgiye ise sayfamızdan ulaşabilirsiniz. 

Zirkonyum Kaplama Tedavisi

Kırık dişlerin zirkonyum kaplama ile tedavisi, dolgunun yetersiz kaldığı durumlarda uygulanır. Kırılan dişin yerine aynı boyut ve renklerde kaplama özel olarak tasarlanır. Kalıcı bir yöntem olup kırılan diş yapısının işlevini ve görünümünü iyileştirir. Zirkonyum kaplama ile ilgili daha fazla bilgiye hizmet sayfamızdan ulaşabilirsiniz. 

Kanal Tedavisi

Diş kırıldıktan sonra ağız yapısında enfeksiyon oluşması ve kırığın diş köküne kadar ulaştığı durumlarda kanal tedavisi uygulanır. Diş kırığını tam olarak tedavi etmez; kırık sonrası meydana gelen komplikasyonların iyileştirilmesi için yapılır. Kanal tedavisi ile birlikte enfeksiyon temizlenir ve dişlerin çekilmesi engellenir.

İmplant Tedavisi

Kırılan dişlerde kurtarılamayacak bir durum söz konusu ise implant tedavisi uygulanır. Genellikle implant, dişlerin darbe sonucunda tamamen kırılmasıyla yapılır. İmplant tedavisi ile kırılan dişin yerine kalıcı yapay bir diş kökü yerleştirilir. İşlem hastaya lokal anestezi altında uygulanır.  Kapsamlı implant tedavisi hakkında bilgilere hizmet sayfamızdan erişebilirsiniz. 

Kırık Diş Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Kırık diş tedavisinin süresi, tedavinin kapsamına göre değişir. Diş yapısında hafif kırılmalar mevcutsa eğer tedavi ortalama 30 dakika kadar sürer. İleri seviye diş kırığı tedavisi ise 1 ila 2 saat aralığında gerçekleşmektedir. 

Kırık Diş Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

Kırık ön dişe implant yapılabilir mi?

Ön dişlerde şiddetli bir kırılma varsa implant yapılabilir. Diş kökünün kurtarılamadığı durumlarda diş kökü çekilerek yerine implant tedavisi uygulanır. İmplant vidasının yerleştirilmesinden sonra diş protezi takılır. Protez diş takılana kadar yerine geçici diş kullanılabilir.

Kırık diş yapıştırılabilir mi?

Kırık dişin parçası hızlı bir müdahale ile yerine yapıştırılabilir. Yapıştırma için diş kırıldığı gibi dezenfekte edilmeli ve yarım saat içerisinde diş hekimine gidilmelidir.

Durduk yere diş kırılır mı?

Durduk yere diş kırılmaz. Zaman içerisinde diş bakımının yetersiz yapılması ve sağlıksız beslenme sonucunda dişte çürümeler meydana gelir. Çürümenin ilerlemesi, dişlerin sıkılması ve diş minesinin zayıflaması dişin kırılmasına yol açar.

Kırık diş tedavi edilmezse ne olur?

Kırık diş yapılmazsa diş kaybına neden olur. Kırık diş tedavi edilmediğinde bölge enfeksiyon kapar ve ağrıya sebep olur. Diş kaybına yol açmadan kırık dişlerin tedavi edilmesi gerekir. 

Kırık diş ve kök diş çekimi zor mu?

Diş hekimi tarafından uygulanan kırık diş ve kök diş çekimi güvenli prosedürlerdir. Kırık diş çekimi öncesinde hastaya lokal anestezi uygulanır. Uygulama sırasında hasta ağrı ve sızı hissetmez. Diş çekimi sonrasında ise iyileşme süreci hızlıdır. Yaygın olarak görülen sızı ve şişlikler soğuk kompres ve ağrı kesici ilaçlar ile iyileştirilebilir. 

Diş kırılması önlenebilir mi?

İleri seviyede çatlayan ve çürüyen dişlerin kırılması engellenemez ancak düzenli yapılan bir diş bakımıyla çatlakların oluşması engellenebilir. Diş kırılmasını önlemek için ağız ve diş bakımı düzenli olarak yapılmalı ve diş muayenesine düzenli olarak gidilmelidir. 

Arka kırık dişlerin tedavisi nasıl olur?

Arka kırık dişlerin tedavisi, ön dişlere göre farklılık gösterebilir. Kırılma arka dişlerde gerçekleştiğinde daha kapsamlı bir tedavi gerekmektedir. Diş içerisindeki çürük temizlendikten sonra kırığın onarılması için ihtiyaca göre dolgu, kanal tedavisi ve kaplama tercih edilir. 

Yerinden oynayan diş düzelir mi?

Yerinden oynayan dişler duruma göre tedavi edilebilir. Diş kökünde hafif deformasyonlar varsa dişler düzeltilebilir. Diş hekimi tarafından diş dokusu sağlamlaştırılır ancak kırılma ileri seviyeye ulaşırsa dişlerin çekilmesi söz konusu olabilir. 

Kırık diş ağrısına ne iyi gelir?

Kırık diş, ağız yapısında ağrıya neden olabilir. Öncelikle kırık diş tedavisi için uzmana başvurulmalıdır. Doktora gidene kadar ise tuzlu su ile gargara yapılabilir; ağrı kesici kullanılabilir. 

Kırık Diş Tedavisi Fiyatları

Kırık diş tedavisi fiyatları, tedavinin yöntemine göre belirlenir. Diş tedavisi kişiye özel uygulandığı için fiyatların rakamları da değişmektedir. Bizimle iletişime geçerek kapsamlı kırık diş tedavisi fiyatları hakkında bilgi edinebilirsiniz. 

Kırık diş tedavisi hakkında bilgi almak için konservatif tedaviler sayfamızı inceleyebilir; uzman diş hekimi tarafından uygulanacak tedavi yöntemleri için Panoramik Diş Kliniği ile iletişime geçebilirsiniz. 

Sıkça Sorulan Sorular

Hangi dişlerin kırılma olasılığı en yüksektir? 

Kırık ve çatlaklar genellikle dişlerin üst ön kısımlarında ve alt çenenin arka taraflarındaki dişlerde meydana gelir. 

Kırık diş koku yapar mı?

Kırık dişin yeri temizlenmezse koku yapar. Temizlenmeyen diş yapısındaki bakteriler ve yemek artıkları enfeksiyona neden olur. Biriken bakteriler nedeniyle ağız kokusu oluşmaya başlar.

Kırılan diş çekilmek zorunda mı?

Hayır, kırılan diş çekilmek zorunda değildir. Dişte hafif kırılmalar söz konusu ise dolgu ve kaplama ile diş onarılabilir. 

Kırık diş çürür mü?

Kırık diş tedavi edilmezse çürür. Kırığın olduğu doku enfeksiyona yatkındır bu sebeple uzun vadede çürümeye neden olabilir. 

Kırılan diş kendini onarır mı? 

Hayır kırılan diş kendini onarmaz. Kırık diş tedavisi ile çatlayan doku iyileştirilir. 

Kırık dişe dolgu yapılabilir mi?

Evet, kırık dişe dolgu yapılabilir. Dolgu kırık diş tedavisinde kullanılan ekonomik bir yöntemdir. Özellikle küçük kırıkların yeri dolgu ile güçlendirilerek iyileştirilir. 

Diş kırılmalarında dişin yerinden oynaması neden olur?

Kırığın oluştuğu diş yapısı yerinden oynuyorsa eğer bu durum diş kökünün zarar gördüğü manasına gelebilir. Tedavi edilmezse diş kaybına neden olur. 
Mesaj Gönder

Bize Ulaşın

Hızlı İletişim

Hemen Bizimle İletişime geçin

Online Randevu

Randevu Alın