Sitede Ara

Ortodonti Tedavisi Hakkında Merak Edilenler

Günümüzde diş estetiği oldukça önem taşıyan bir konu haline gelmiştir. Sosyal hayatı büyük ölçüde etkileyen gülüş tasarımları, kişinin özgüvenini etkilemektedir. Bu sebepten dolayı ortodonti tedavisi büyük önem taşımaktadır. Fazlasıyla önem taşıyan bu işlem hakkında merak ettiğiniz tüm olası soruları sizler için derledik. İyi okumalar dileriz.

Ortodonti Nedir?

Ortodonti çok önemli bir diş tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi sayesinde, dişlerde oluşan tüm şekil bozuklukları giderilmektedir. Başta orta yaşlı bireyler olmak üzere, tüm yaş gruplarına uygulanabilen bir işlemdir. Yaptırılan bu işlemler deneyimli ve uzman ortodonti kliniklerinde profesyonel ortodonti uzmanları tarafından yapılmalıdır. 

Yapılan ortodonti işlemi, küçük çocuklarda  çene gelişimine yardım ederek dişlerin doğru ve düzgün çıkmasına destek olurken, daha olgun bireylerde ise, çarpık dişlerin düzelmesi ve çene yüz bozukluklarının giderilmesi için tercih edilmektedir.

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Sürer?

Ortodonti çene tedavisi kişiden kişiye göre değişiklik gösterebileceği gibi, ortodontistin bilgi ve deneyimine, kişinin çene yapısına ve ortodonti çene tedavisi sonrası kurallara uyulmasına göre değişiklik göstermektedir. Fakat ortalama olarak bir süre belirtmek gerekirse, 22-24 ay arası olarak belirtilebilir.

Ortodonti Tedavisi Sonrası İyileşme Süreci Ne Kadar Sürer?

Tedavi sonrasında iyileşme süreci farklılık göstermektedir. Bu ortodontistin uzmanlığına ve kişinin diş ve çene yapısına bağlı olmaktadır. Ortalama bir iyileşme süreci vermek gerekirse, 3 hafta olarak belirtilebilir.

Ortodonti Uygulaması Hangi Tedavileri Kapsamaktadır?

Ortodonti kliniğine başvurduğunuzda, ortodonti uygulamalarının çok kapsamlı olduğunu fark edeceksiniz. Ortodonti uygulamaları genel olarak; ortodonti şeffaf plak işlemi, ortodonti vida tedavisi ve diş aparatı ortodonti tedavilerini kapsamaktadır.

Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?

Telsiz ortodonti işlemi olarak da bilinen şeffaf plak tedavisi, klasik metal veya porselen teller kullanılmadan yapılmaktadır. Şeffaf ortodonti plaklar tamamen kişiye özel olarak bilgisayarlarda 3 boyutlu olarak tasarlanmaktadır. Yapılan şeffaf plaklar aynı gün içinde hastaya takılabilir.

Ortodonti Vida Tedavisi Nedir?

Ortodonti vida tedavisi daha çok kötü konumlandırılmış dişleri hareket ettirip, düzeltmek için uygulanmaktadır. Ortodonti vida tedavisi uygulamalarında, diş etinden çene kemiğine doğru küçük mini vidalar yerleştirilmektedir. Bu mini vidalar dişin kısa sürede doğru şekilde konumlanmasını sağlar. 

Ortodontik Tedavilerde Bakım Nasıl Olmalıdır?

Tedavi sonrası bakım yaparken ekstra bir bakım rutini gerçekleştirmenize gerek yoktur. Bakım yaparken. Ortodonti uzmanınız ekstra bir diş fırçası türü kullanmanızı istemiyorsa şayet, orta sertlikteki diş fırçalarını kullanabilirsiniz. Diş fırçalarken braketlere dikkat edilmelidir. Bunun içinde diş fırçalama sürecini uzun tutmakta fayda vardır. 

Ortodonti Tedavisi Kalıcı Bir Tedavi Midir?

Ortodonti çene tedavisi ve ortodonti plak tedavisi  genel olarak kalıcı bir tedavi olduğunu söyleyebiliriz. Düzenli ve düzgün bakımı yapıldığı takdirde, uzun bir kullanım garantisi sağlayan ortodonti tedavisi yaşamınız boyunca düzgün dişlere sahip olmanızı sağlar.

Ortodontik Tedavi Sonrası Kontrol Süreci Nasıl Devam Eder?

Diş ortodonti tedavisi sonrasında, bakım süreci ne kadar önemliyse kontrol süreci de o denli önemlidir. Bu sebepten dolayı, işlemden 4 hafta sonra işlemi yaptırmış olduğunuz ortodonti kliniğini ziyaret ederek, dişlerin ortodonti uzmanının kontrolünden geçmesinde fayda  vardır.

Ortodonti Uygulaması Yapımı Sırasında Acır mı?

Acı genel olarak kişiden kişiye değişkenlik gösterebilen bir olgudur. Ortodontik tedavilerde uzman bir ortodontist ile çalışılması size fayda sağlayacaktır. Çünkü daha deneyimli olduğundan dolayı kişinin daha az acı hissetmesine olanak tanıyacaktır. Böylelikle tedavi anını daha az ağrılı ve acılı geçirebilirsiniz.

Tedavi sonrasında ise, dokularda hassasiyetler , dişlerin hareket etmesinden dolayı hafif ağrıların yaşanabilmesi olasıdır. Bu denli küçük çaplı ağrıları, küçük mg’lı ağrı kesicilerle geçirebilirsiniz.

Ortodonti Tedavisi Ne Zaman Yapılmalı?

Ortodonti plak tedavisi veya ortodonti çene tedavisi olsun erken fark edildiği zamanlarda direk müdahale edilmelidir. Bunun nedeni erken dönemde fark edilen çene ve diş sorunlarına müdahale etmek daha kolaydır ve istenilen sonuçlar daha net bir şekilde alınabilir. Bu sebepten dolayı çene ve dişlerde fark ettiğiniz işlev veya şekil bozukluklarını, vakit kaybetmeden ortodonti kliniğine başvurarak güvenilir bir ortodontist ile tedaviye başlamalısınız. Böylelikle kısa sürede mükemmel sonuçlar elde edebilirsiniz.

Ortodonti Tedavisine En Erken Kaç Yaşında Başlanılmalı?

Ortodonti uzmanlarına göre, ortodonti tedavisine ne kadar erken başlanırsa o kadar daha başarılı sonuçlar elde edilir. Fakat bir yaş aralığı belirtmek gerekirse, ortodontistlere göre yapılan tüm ortodonti diş teli tedavisi ve ortodonti plak tedavisi işlemleri en erken 7 yaşında yapılmalıdır. Aksi halde daha küçük yaşlarda yapılan diş ortodontisi, tam olarak diş yapısı gelişmediğinden olumlu sonuçlar sunmayabilir.

Diş Ortodontisi En Geç Kaç Yaşında Yapılabilir?

Uzman ortodonti kliniği hekimlerine göre, diş ortodonti tedavisinin belli bir yaşı yoktur. Tedaviye en erken başlama yaşı 7 olarak belirlense de, ilerleyen yaşlarda da tedavi yapılabilmektedir. Önemli olan burada kişinin ağız yapısının, ortodonti diş teli tedavisi  ve ortodonti plak tedavisine uygun olmasıdır.

Diş Teli Çene Yapısını Düzeltir Mi?

Ortodonti tedavisinde uygulanan ortodonti diş teli , çene kemiklerinin birbirlerine ve kafa kaidesine olan konumları diş teli tedavisi ile düzeltilebilir. Bahsi geçen tedavi yöntemine, çene ortopedisi de denilmektedir. Genel olarak toplamamız gerekirse, tecrübeli ortodonti uzmanları tarafından yapılan ortodonti diş teli tedavisi, çene yapısını kalıcı olarak düzeltebilir.

Ortodonti İşlemi Sonrası Dişler Neden Hareket Eder?

Ortodontistler tarafından yapılan ortodonti işlemi sonrasında dişler milimetrikte olsa oynama yapmaktadır. Bunun temel nedeni, işlem sonrasında dişlere hafif bir uvvet uygulanır. Uygulanan bu kuvvet sonucunda, kemik yıkımı yani kemik erimesi meydana gelir. Böylelikle mevcuttaki diş harekete geçerek yerleşeceği yeni yerine doğru ilerlemeye başlar. Böylece dişin diğer tarafında oluşan boşlukta ise yeni kemik oluşumu meydana gelir ve diş doğru şekilde konumlanmış olur. 

Tel Takmadan Dişler Düzelir Mi?

Herkesin belki de en çok merak ettiği soruların başında gelmektedir. Diş teli takılmadan dişlerin kendiliğinden düzelmesi pek mümkün gözükmemektedir. Bu sebeple dişlerin yapısının düzgün oluşabilmesi için, mutlaka dışarıdan bir kuvvet uygulanabilmesi gerekmektedir. Uygulanması gereken bu kuvvette, ortodonti diş teli tedavisi ile mümkündür. Bu yüzden ortodonti diş teli tedavisinde zaman kaybedilmeden yaptırılması gerekmektedir.

20 Yaş Dişler İçin Diş Teli Tedavisi Fayda Eder Mi?

Ortodonti 20 yaş dişi açısından oldukça önemlidir. Bunun asıl nedeni 20 yaş dişlerin ortodontik tedavilerde kullanılıyor olabilmesidir. Bu sebeple ortodonti 20 yaş diş tedavilerinde diş teli kullanılabilir ve bu durum yarar sağlamaktadır.

Diş Teli Tedavisi Konuşmayı Etkiler Mi?

Ortodontistler tarafından yapılan ortodonti diş teli uygulamaları, sanılanın aksine  konuşmayı asla etkilememektedir. Sadece ortodonti diş teli tedavilerinde 1 haftayı kapsayan kısa süreli bir alışma süreci olmaktadır. Bu süreç dahilinde kişilerde çok küçük pelteklik tarzı konuşma bozukluğu görülebilir. Fakat bu süreç geçici bir süreçtir. Telaşlanılmasına gerek yoktur.

Dişler Ne Zamana Kadar Hareket Eder?

Ortodonti kliniklerinde yapılan ortodonti çene tedavisi uygulaması sonrasında, dişler ayda 1 mm hareket ettirilmektedir. Fakat bu durum kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Bunun nedeni ise  yaş, kemik yapısı, diş büyüklüğü gibi kişiden kişiye değişen etkenler olarak gösterilebilir.

Ortodonti Uygulaması Sonrası Diş Taşı Temizliği Yapılır Mı?

Diş ortodonti işlemlerinden sonra, diş taşı temizliği yapılabilir. Bundan hiç bir sorun bulunmamaktadır. Çünkü ortodonti diş teli tedavisi ve  ortodonti plak tedavisi sonrasında diş aralarında çok fazla tartar oluşabilmektedir. Bunun önüne geçebilmek içinde mutlaka sıklıkla diş taşı temizliği yaptırılmalıdır.

Diş Ortodontisinden Sonra Diş Eti Şişmesi Neden Olur?

Diş ortodontisi sonrasında bazı durumlarda diş eti şişmeleri yaşanabilir. Doğru yapılmayan ortodonti diş teli tedavisi sonrasında diş etleri büyük ölçüde tahriş olarak, şişebilir. Bu durumu yaşamamak için mutlaka uzman ortodonti kliniğinden destek almanız gerekmektedir.

Ortodonti Tedavisi Sonrası Diş Eti Çekilmesi Nedenleri Nelerdir?

Ortodonti tedavisi sonrası, dişler milimetrik ölçülerde hareket edeceğinden dolayı diş etlerinde çekilmeler meydana gelebilir. Meydana gelen bu sorunun temel sebebi ise çene kemiği bölgelerinde kemik erimesi olarak gösterilebilinir.

Diş Ortodonti Sonrası  Diş Çekimi Ne Kadar Süre Sonra Yapılmalıdır?

Merak edilen sorulardan birisi olan diş ortodonti tedavisi sonrasında diş çekimi işlemi, hassas olunması gereken bir konudur. Bu konuda et bir şey söylemek mümkün olmasa da genel olarak ortodonti tedavisi sonrası kişinin dişlerinin iyileşmesine bağlı olduğu söylenebilir. Bunun içinde ortalama 3 haftalık bir süreç olduğunu söyleyebiliriz. 3 hafta sonra kişi diş çekimi yaptırabilir.

Uygulama Sırasında Ortodontist Değiştirirsek Ne Olur?

Ortodontik işlemler sırasında doktor değiştirilmesi pek hoş karşılanan ve önerilen bir durum değildir. Bu yüzden ortodonti diş kliniğini ve ortodontistinizi olabildiğince çok araştırıp ondan sonra tercihte bulunmanızı öneririz. Aksi halde tedavi sürecinde aksamalar ve istenmeyen sorunlar yaşanabilir. 

Dişlerinizde ortodontik bozukluklar mevcutsa ve bunlardan şikâyetçiyseniz, Antalya Ortodonti tedavi merkezleri arasında fark yaratan Panoramik Diş Kliniğiyle iletişime geçerek, daha sağlıklı gülüşlere sahip olabilirsiniz.

Mesaj Gönder

Bize Ulaşın

Hızlı İletişim

Hemen Bizimle İletişime geçin

Online Randevu

Randevu Alın