Diş teli tedavisi, gülüş estetiği ve diş hastalıklarında uzun süreli kalıcı çözümler sunan tedavi yöntemlerinden biridir. Bu yazımızda diş teli tedavisinde kullanılan diş teli çeşitlerine değineceğiz. İyi okumalar dileriz.
Diş teli, ortodontik tedavi yöntemlerinden biridir. Diş teli tedavisi; diş ve çene yapısındaki düzensizlikler; damak darlığı tedavisi; estetik ihtiyaçlar; diş çapraşıklarının giderilmesi; ayrık dişlerin tedavisi için tercih edilir. Uygulama, braketler ve diş lastikleri aracılığıyla ile yapılır. Dişlerin iyileştirilmesi için diş yapısına teller aracılığıyla kuvvet uygulanır.
Diş teli uygulaması, uzun süreli bir tedavi yöntemidir. Erken yaşlarda uygulandığı takdirde kalıcı sonuçlar elde edilmektedir. İyileşme sürecinde etkili sonuçlar almak için ağız hijyenine özenle dikkat edilmelidir. Gelişen teknolojiyle birlikte diş telleri, daha estetik bir görünüme sahiptir. Renkler ile kişiselleştirilen diş telleri seçimi bile mümkündür.
Diş teli tedavisinin kendine özel farklı niteliklerde alternatifleri bulunmaktadır. Diş telleri çeşitleri arasından en uygun tedavi yöntemi, uzman diş hekimi tarafından hastanın ihtiyaçları ve istekleri çerçevesinde karar verilir. Diş teli türleri ise şu şekildedir:
Metal braket, diş teli tedavisinde hızlı ve kalıcı sonuçların elde edildiği tedavi çeşididir. Geleneksel diş teli olarak da bilinmektedir. Diş teli tedavisinde dayanıklı yapısı sebebiyle en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Dişler arasındaki boşlukların iyileştirilmesinde, dişlerin dizilimi ve damak yapısındaki bozukluklar için uygulanır.
Bütçe dostu metal braketin tedavisi, 6 ay ile 2 yıl arasında sürmektedir. Her kontrolde düzenli olarak değiştirilen diş lastiklerinin renkli ve şeffaf alternatifleri de bulunmaktadır. Özellikle gençler tarafından rengarenk lastikler günümüzde sıklıkla kullanılmaktadır.
Seramik diş teli, estetik gülüş tasarımı için tercih edilir. Porselen braket olarak da adlandırılmaktadır. Şeffaf yapısı nedeniyle yetişkinler tarafından sıklıkla tercih edilen bir tedavi yöntemidir. Porselen braketler, doğal diş rengine uygun seramikten yapılır. Doğal yapısı, dişlerin görünümünde estetik bir görüntü sağlar. Porselen yapının doğal kalması için düzenli olarak diş bakımının yapılması gerekmektedir. Seramik diş teli tedavisinin süresi, metal brakete göre daha uzun sürebilmektedir.
Lingual braket, görünmez diş teli olarak da bilinmektedir. Diş telinin görünmesinden rahatsız olan kişilerin tercih ettiği tedavi yöntemlerden biridir. Lingual, dişlerin arka yüzeylerine (iç tarafına) uygulanır bu sebeple dışarıdan görünümü kolay kolay fark edilmez. Alışma süreci diğer diş tellerine göre daha uzun sürer. Tedavi süresi ortalama olarak 2 yıl kadar devam eder. Etkisi metal braket ile benzerdir ancak dişlerin arka yüzlerinde bulunması sebebiyle temizliği daha zor olabilmektedir. Bunun yanı sıra lingual diş tellerinin maliyeti diğer tedavilere göre daha yüksek rakamlara sahiptir.
Şeffaf plak tedavisi, düşük seviyedeki diş bozukluklarını gidermek amacıyla tercih edilir. Her gün 22 saat boyunca dişte kalması gerekmektedir. Gece uyurken de takılmalıdır. Plak aracılığıyla dişler yavaş yavaş hareket ettirilerek istenilen şekle getirilir. Takılıp çıkarılma imkanı kolay ve pratik bir kullanım sağlar. Yemek yeme sırasında ve diş fırçalarken çıkarılması gerekir. Temizliğine ve bakımına özen gösterilmelidir. Takılmadan önce mutlaka temizlenmelidir. Günlük kullanım süresine göre verilir bu sebeple düzenli olarak değiştirilmelidir.
Panoramik Diş Kliniği, size profesyonel bir diş teli tedavisi sunmaktadır. Diş teli tedavisi hakkında daha fazla bilgi almak için ilgili bağlantıyı ziyaret edebilirsiniz.
Bize Ulaşın
Hemen Bizimle İletişime geçin
Randevu Alın